reklama

"Je to dané tím, že žijeme v době, kdy Rusko narušuje světový řád, útočí na samou podstatu evropské civilizace a i my, Česko, středoevropská země, cítíme odpovědnost za obranu Charty OSN," prohlásil Lipavský. Evidentně poukazoval na invazi na Ukrajinu, která trvá už déle než 15 měsíců. Ruská vojska vtrhla do sousední země na konci loňského února.

"Členství je prestižní záležitost, a tak nás čeká intenzivní kampaň. Cítíme zodpovědnost za obranu Charty OSN, chceme přispívat k udržování mezinárodní bezpečnosti a prosazování lidských práv. Jsme připraveni podílet se na rozhodování," napsal ministr na twitteru.

Rada bezpečnosti OSN má primární zodpovědnost za udržování světového míru a bezpečnosti. Má 15 členů, pět stálých a deset nestálých. Všechny členské státy mají povinnost dodržovat rozhodnutí orgánu, v němž mají stálí členové, tedy USA, Velká Británie, Francie, Rusko a Čína, právo veta.

Česká republika už v minulosti byla nestálým členem rady, a to v letech 1994 až 1995. Kandidovala pak opět v roce 2007, tehdy ale neuspěla.