reklama

"Ukrajina má legitimní právo se bránit," řekl britský ministr zahraničí James Cleverly v úterý v reakci na dronový útok na Moskvu podle deníku Independent. Zdůraznil, že Kyjev má tohle právo uvnitř, ale také vně svých hranic.

Na Cleverlyho slova ve středu reagoval místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv. Podle jeho slov může být v rámci univerzálně akceptovaného mezinárodního práva považována Velká Británie za zemi ve válce.

"Spojené království se chová jako spojenec Ukrajiny, které poskytuje vojenskou pomoc ve formě vybavení a specialistů, takže de facto vede nevyhlášenou válku proti Rusku," konstatoval ruský exprezident na twitteru. "V takovém případě může být jakýkoliv veřejný činitel (ať už vojenský, nebo civilní) považován za legitimní vojenský cíl," dodal Medveděv.

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko vpádem svých vojsk do sousední země na konci loňského únoru. Moskva přitom konflikt nepovažuje za válku, oficiálně jej označuje termínem "speciální vojenská operace".