Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lotyšský parlament zvolil prezidentem ministra Rinkévičse

Edgars Rinkévičs
Edgars Rinkévičs
Foto: Edgars Rinkévičs

Nynější lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs byl ve středu zvolen prezidentem. Uspěl ve třetím kole parlamentní volby hlavy státu, v níž soupeřil se dvěma dalšími kandidáty. Současný šéf diplomacie bude v rámci EU prvním prezidentem, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci.

"Jsem poctěn a dojat, že jsem byl zvolen prezidentem Lotyšské republiky. Udělám, co bude v mých silách, abych dobře sloužil lotyšskému národu," napsal Rinkévičs na twitteru a poděkoval členům parlamentu za důvěru.

Lotyšský ministr zahraničí zvítězil ve třetím kole hlasování, kdy získal o jeden více než potřebných 51 hlasů, uvedl web veřejnoprávní LSM. O post hlavy státu se utkal s podnikatelem Uldisem Pilensem a aktivistkou Elinou Pinto, která se zúčastnila pouze prvních dvou kol.

Portál ABC News s odvoláním na AP před volbou napsal, že její výsledek je nepředvídatelný. Původně se počítalo s tím, že současný prezident Egils Levits obhájí funkci, on ale překvapivě oznámil, že nebude kandidovat, protože se tři strany vládní koalice nebyly schopné shodnout na společném kandidátovi.

Devětačtyřicetiletý Rinkévičs působí ve státních strukturách od poloviny 90. let minulého století, byl například u vyjednávání vstupu země do NATO. Ministrem zahraničí je pak nepřetržitě od října 2011. Agentura Bloomberg připomíná, že bude první hlavou státu v Evropské unii, která se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci.

Témata:  Edgars Rinkévičs Lotyšsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy