Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie nadále stojí za Ukrajinou, řekla Metsolaová

Roberta Metsolaová
Roberta Metsolaová
Foto: Facebook Roberta Metsolaová

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová ve středu zdůraznila, že Evropská unie rozhodně stojí za Ukrajinou, a to navzdory obviněním ze strany Moskvy, že je Ukrajina zodpovědná za úterní dronový útok na ruskou metropoli.

Ukrajina se však k odpovědnosti za útok nepřihlásila. Mychajlo Podoljak, poradce prezidenta Volodymyra Zelenského, podle BBC řekl, že Kyjev se do úderu přímo nezapojil, ale bedlivě sledoval, co se v Moskvě děje. "Drony protestují, odmítají útočit na ukrajinské civilisty," komentoval Podoljak incident na twitteru. "I umělá inteligence už je chytřejší než ruské vojenské a politické vedení," dodal.

"Tohle není konflikt mezi dvěma zeměmi. Tady jedna země napadla druhou a sebrala jí území," zdůraznila Metsolaová v rozhovoru pro DW. Argument zopakovala i při otázce, zda jí nevadí, že zbraně poskytnuté Evropskou unií mohou být použity k zasažení cílů v Rusku.

Předsedkyně Evropského parlamentu také obhajovala vynakládání finančních prostředků na vojenskou pomoc Ukrajině. "Mluvíme tu o pomoci zemi, která bojuje za naše základní hodnoty a svobody," vysvětlila.

Členské státy sedmadvacítky se podle političky musí přizpůsobit nové realitě. "Viděli jsme, že výdaje na obranu se v posledních pár letech snižují. A geopolitická situace je, jaká je," dodala Metsolaová.

Témata:  EU Roberta Metsolaová Ukrajina válka na Ukrajině Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.