Drony v Moskvě trefily centrum zla, říká Zelenského muž. Podle experta mohly letět z Ukrajiny

Zbytky sestřelených dronů prověřují odborníci.

Útok dronů v Rusku

Drony, které zaútočily na Moskvu, mohly být ukrajinské. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl Petr Hnízdil z Technické fakulty České zemědělské univerzity. Podle něj nejde o žádnou high-tech technologii, ale o jednodušší stroje, které Kyjev dokáže vyrobit i bez pomoci Západu. K útoku na ruskou metropoli se vyjádřil už i poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Podle něj „drony projevily trochu temperamentu a místo, aby útočily na Ukrajince, změnily trajektorii a letěly přímo na centrum zla“.

„Nemáme přesné údaje o tom, jaké drony na Moskvu útočily. Z dostupných materiálů se však domníváme, že šlo o středně velké letouny, jejichž rozpětí křídel dosahuje zhruba 4,5 až 5 metrů,“ odhadl Hnízdil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Drony této velikosti jsou podle něj schopny uletět 450 kilometrů – což je vzdálenost od nejbližšího ukrajinského území k Moskvě. „Nejsou vůbec rychlé. Jejich letová rychlost dosahuje zhruba 150 až 200 kilometrů za hodinu a jsou poháněné pístovým motorem, což je úsporná věc. Tím, že letí pomalu a relativně nízko, se špatně zaměřují. Radarová technika na to není úplně kalibrovaná. Mluvili o tom i v Rusku, že je potřeba upravit technologie. Koneckonců i to by napovídalo tomu, jak se drony mohly dostat tak daleko,“ podotkl odborník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další masivní útok dronů na Kyjev. Běsnění trvalo tři hodiny, vzplál vysoký činžák

Domnívá se, že nešlo o techniku, kterou Ukrajině poskytl Západ, nýbrž o stroje vlastní výroby. „Drony dnes zaznamenaly velkou renesanci, samozřejmě i vlivem nynější situace. Ukrajinci jsou schopni produkovat tyto stroje. Není to úplně high-tech technologie, ale jednodušší technika. Určitě si nemyslím, že by to byly zbraně dodávané spojenci,“ doplnil Hnízdil.

Že by šlo o techniku z Ukrajiny, už dříve popřel poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. „Rozhodně se nejedná o letouny, které by byly nějak spojeny s Ukrajinou,“ zdůraznil prezidentův poradce v pořadu FreeDom na Youtube. Podle něj se tyto drony „zrodily v některém z regionů poblíž Moskvy“. „Zřejmě se rozhodly potrestat strůjce války, změnily trajektorii a místo toho, aby letěly ničit Ukrajinu, rozhodly se projevit trochu temperamentu a zaútočily na centrum říše, centrum přijetí špatných rozhodnutí,“ řekl s nadsázkou Podoljak.

V Moskvě je cítit napětí

Představitelé hlavního města v úterý informovali o dosud největším útoku dronů. Nikdo údajně nezahynul, média hovořila jen o drobném poškození tří obytných domů. „Dosud zůstává nejasné, kolik strojů útočilo, kdo je vyrobil a odkud odstartovaly,“ upozornila ruská redakce BBC. Podle agentury Reuters útoky znamenají, že válka, kterou Rusko před 15 měsíci rozpoutalo, se přenesla už i do Moskvy.

Tamní ministerstvo obrany označilo útok za terorismus a obvinilo z něj „kyjevský režim“, Ukrajina své zapojení nepotvrdila. Ruská armáda přitom na ukrajinská města podniká vzdušné údery už měsíce, používá k nim nejen drony, ale také střely s plochou dráhou letu.

Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa je v Moskvě cítit napětí. „Hodně lidí si uvědomuje, že válka, kterou sledují primárně prostřednictvím televize, přichází blíž a blíž,“ popsal z hlavního města Ruska Just.

Na ulici dle něj nyní řada lidí sleduje nebe. „Pokud lidé vidí nějaký dron v oblacích nebo si alespoň myslí, že to je dron, hlásí to policii a jiným bezpečnostním složkám. To také svědčí o jistém napětí,“ pokračoval. Rusové si prý uvědomují, že válka neprobíhá podle plánu Kremlu.

Tagy: