MS se Čechům podle Hadamczika nepovedlo, hráči měli na víc. Čeká na Jalonenovu analýzu

Dalo se očekávat, že jeho hodnocení působení českého národního týmu na mistrovství světa nebude nijak pozitivní. Osmé místo je nejhorší v historii českého hokeje a podle šéfa Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Aloise Hadamczika měli čeští reprezentanti ve složení, v jakém byli, na víc. Postrádal bojovnost a kreativitu. Bude tak proto nyní čekat na analýzu, kterou mu má předložit kouč Kari Jalonen a na základě ní bude výkonný výbor ČSLH řešit budoucnost trenéra u národního týmu. 

Už po vyřazení českého týmu ze čtvrtfinále, kde nestačil na Američany, se Hadamczik vyjádřil na svém twitterovém účtu následovně: "Mistrovství světa se nepovedlo. Výkonný výbor bude žádat trenéra o vysvětlení, proč chyběla kreativita, odvaha, vůle a bojovnost. Na základě toho výkonný výbor zaujme stanovisko." 

Pro server sport.cz toto své dřívější hodnocení den po skončení šampionátu rozvedl. "Jsem přesvědčen, že nemáme horší hráče než Lotyši nebo Němci. Ale nezapálili jsme jejich srdce, aby měli víc důvěry v sama sebe. Nebylo to úplně tak, že by chyběla bojovnost, jak jsem napsal. Osmé místo, to se neposlouchá dobře. Mistrovství se nám nepovedlo, ale musíme to přijmout a poučit se z toho. Byl bych rád, kdyby se umístění i samotná hra zlepšila. Nemyslím se ale, že je to odraz českého hokeje. Extraliga není špatná, má velkou hodnotu v Evropě," uvedl konkrétně Hadamczik, jenž bude zanedlouho přesně rok ve funkci šéfa svazu. 

Je tak proto přesvědčen, že český tým měl na víc, než na nejhorší umístění na MS v historii. "V hráčích je víc, než jsme z nich uměli dostat. Působili jsme ustrašeně, nevyšli jsme z klece jako lev, který jde soupeře porazit. Báli jsme se nedostat gól. Ale do zápasu musíme jít s úsměvem a radostí ze hry. Srazit se se soupeřem, udělat klidně faul za cenu nasazení a vůle. Chyběla mi také česká kreativita," pokračoval dále Hadamczik ve vyjmenovávání důvodů, proč podle něj MS skončilo pro Česko neúspěchem. 

Vyjádřil se pak také k ožehavému tématu týkající se kouče Kariho Jalonena. Už před mistrovstvím deník Sport přišel s tím, že by měl Hadamczik se zkušeným Finem po MS vypoklonkovat a že chce mít na domácí MS příští rok českého hlavního trenéra na lavičce národního týmu. Nyní mluví o analýze připravované právě Jalonenem, která má ovšem v příštích dnech rozhodnout. "Je povinnost trenéra přinést analýzu mistrovství. Ať už bylo dobré, nebo špatné. Budeme chtít slyšet od realizačního týmu, jakým způsobem se chce prezentovat na šampionátu v Praze. Kari Jalonen musí říct, jestli chce změnit styl, nebo ho trochu přizpůsobit. A výkonný výbor se vyjádří, jestli to vidí stejně. Bylo by nefér říkat nějaké prognózy. Zatím jsem se na názory neptal. Když budu mluvit za sebe, tak pod Kari Jalonenem musíme hrát lepší hokej než letos. Jalonen je ale dost zkušený trenér, aby věděl, co bylo špatně a co je potřeba udělat líp," přiblížil Hadamczik, co všechno se v tuzemském hokejovém zákulisí bude řešit. Jen pro připomenutí, jedenáctičlenný výkonný výbor ČSLH k tématu kolem Kariho Jalonena zasedne 7. června. 

Hadamczik však vyloučil, že by si on sám brousil na návrat na lavičku coby hlavní trenér národního týmu. "To by člověk musel utéct z blázince, aby jako prezident svazu chtěl jít trénovat. To není normální. Jednou mám funkci a mám starostí až nad hlavu." 

Na přetřes v pondělním rozhovoru pro sport.cz přišla i komunikace mezi realizačním týmem, přesněji mezi generálním manažerem národního týmu Martinem Havlátem a hráči. Právě Havlát se totiž po příletu z Tampere nechal slyšet, že náplní jeho práce není hovořit se všemi českými legionáři v kanadsko-americké NHL či AHL. "Musím s ním souhlasit. Neznamená, že každý hráč, který hraje v zámoří, je lepší než hokejisti v Evropě," hájí ho Hadamczik a pokračoval: "Trenér má přehled, kdo venku hraje. Dostává přehled od generálního manažera. Udělá si soupisku, s kým má manažer mluvit. Je jasné, že když s hráčem nemluví, nemá o něj zájem. To je jeho právo." 

V rámci tématu přišla řeč i na Marka Židlického, jenž původně zastával taktéž post generálního manažera a měl tak původně být po boku Martina Havláta. Konkrétně měl mít Židlický na starost komunikaci s hráči z Evropy. Bez velkých fanfár ale nakonec národní A-tým opustil. "Nejprve také sledoval hráče a dával tipy. Pak mi sdělil, že se bude starat o dvacítku a že u národního týmu už je dost trenérů," zakončil Hadamczik. 

Související

Ilustrační fotografie.

Hokejový svaz navštívili policisté z NCOZ. Zajímají se o hospodaření za Králova vedení

Když šéf českého hokeje Alois Hadamczik oznamoval ve čtvrtek odpoledne rozhodnutí výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) o Karim Jalonenovi, jenž tedy u národního A-týmu skončil a nahradil ho Radim Rulík, ještě netušil, že už tak těžký pracovní den se vyvine ještě v těžší. Během čtvrtečního odpoledne totiž svaz navštívili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), jejichž cílem byly dokumenty týkající se hospodaření z doby, kdy českému hokeji vládl ještě Tomáš Král. 
Alois Hadamczik, český hokejový trenér

Rozhodnuto. Hadamczik a spol. odvolali kouče Jalonena, národní A-tým bude trénovat Rulík

Až po třetím jednání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Aloisem Hadamczikem padlo definitivní rozhodnutí o budoucnosti finského stratéga Kariho Jalonena u české hokejové reprezentace. Čekalo se ale už od samého začátku, že to dopadne tak, jak to nakonec dopadlo. Tedy jeho odvoláním. Skončil celý dosavadní realizační tým, který byl nahrazen tím, který pracoval dosud s juniory. Novým koučem hokejového národního A-týmu se stane dosavadní kouč „dvacítky“ Radim Rulík a k národnímu týmu se po roce vrací do role generálního manažera i Petr Nedvěd. 

Více souvisejících

Alois Hadamczik hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy