Povinné zálohování PET lahví? Co si o tom myslíte vy? Na váš názor se ptáme v anketě pod článkem
Ilustrační foto: Pexels

Povinné zálohování PET lahví? Co si o tom myslíte vy? Na váš názor se ptáme v anketě pod článkem

1. 6. 2023

Okolo plánu zavést v České republice povinné zálohování na PET lahve se rozpoutaly četné diskuze. Jaké jsou argumenty těch, kteří ho prosazují? A co se naopak nelíbí těm, kdo jsou proti?

Zavedení povinných záloh na PET lahve by znamenalo povinnost platit při koupi takového nápoje zálohu na obal. Podle posledních informací by měla činit 4 až 5 korun.

Šest argumentů PRO zavedení povinného zálohování PET lahví

  • I když Češi patří v třídění plastů mezi evropské premianty, třídění není recyklace. Velká část vytříděných obalů se vůbec opětovně nevyužívá, ale končí na skládce či ve spalovně. Cílem zavedení zálohového systému je dosáhnout uzavřeného koloběhu nápojových obalů, ve kterém se ty použité stanou základem pro výrobu nových PET lahví a plechovek.
  • Nápojový průmysl má podle evropské legislativy v roce 2030 zajistit, aby podíl recyklovaného PETu v nových PET lahvích byl alespoň ve výši 30 %.
  • Podle studie organizace CETA, zadané nápojářským průmyslem, budou negativní ekonomické dopady zavedení zálohování na obce jen ve výši cca 30 Kč na občana za rok.
  • Zálohování má pozitivní dopady na uhlíkovou stopu – PET lahev z recyklátu má až o 80 % nižší uhlíkovou stopu než ta z panenského materiálu.
  • V zemích, kde se zálohový systém zavedl, kleslo množství odhozených nápojových obalů v přírodě až o 95 procent. Lidi motivuje zpětný zisk zálohy – rozmyslí si, zda PET lahev pohodí v lese, nebo ji vrátí zpátky do obchodu.
  • Česká republika nebude první evropskou zemí, zálohový systém funguje již v řadě států Evropy.

Šest argumentů PROTI zavedení povinného zálohování PET lahví

  • Stávající systém v ČR má jedny z nejlepších výsledků v Evropě. Už od roku 2020 plníme evropské cíle sběru PET lahví dokonce pro rok 2025. Nyní lidé třídí PET lahve do žlutých kontejnerů na plast, které se nacházejí v průměru pouhých 85 metrů od jejich domova (někdo má barevné sběrné nádoby dokonce přímo u svého rodinného domu). Sběrných míst je po celé ČR cca 190 000. Po zavedení povinných záloh by lidé PET lahve namísto toho museli vozit autem v pytlích zpátky do obchodu, a to zcela neporušené, tedy nezmáčknuté. Sběrných míst v obchodech má být pouze 11 000, tedy o 179 000 méně. Povinné zálohování se navíc nemá vztahovat na všechny PET lahve. Například ty od mléčných nápojů či ovocných a zeleninových šťáv by lidé měli dál třídit do žlutých kontejnerů.
  • S PET lahví, kterou lidé vrátí do zálohového systému, se fyzicky stane to samé, co s tou, kterou odloží do žlutého kontejneru na plasty. Bude přetříděna, rozdrcena, regranulována a materiál bude připraven pro další recyklaci. Žádná z vrácených PET lahví nebude znovu naplněna a prodána, jako je to například u skleněných pivních lahví.
  • Stávající systém v ČR se budoval od začátku století a již nyní se díky lidem a obcím daří vysbírat 8 z 10 lahví uvedených trh. Podle platné legislativy se do roku 2029 má účinnost sběru navýšit o jeden kus, tedy na 9 z 10 lahví uvedených trh. Obce a města počítaly s tím, že cíl splní rozvojem stávajícího systému třídění, což bylo i ve schválených odborných strategiích.
  • Sběr PET lahví přes zálohy je dle dostupných čísel 7–8krát dražší než skrze stávající obecní systém třídění. Zvýší se také uhlíková stopa přepravy PET lahví. Zatímco nyní se PET lahve svážejí spolu s ostatními plasty jedním autem, v případě povinného zálohování je lidé budou vozit do obchodů individuálně. Odtamtud budou zase sváženy samostatně speciální nákladní dopravou.
  • Zavedení povinného zálohování bude mít kromě občanů dopad i na další subjekty. Například pro města a obce by to znamenalo další náklady na odpadové hospodářství navíc, a to v řádu stovek milionů korun za rok. Zdražení na občana kvůli zálohám vychází cca na 58 Kč za rok. Třídicím linkám vypadnou příjmy, některé malé možná dokonce zaniknou. Obce také upozorňují, že v důsledku zanikne řada malých obecních prodejen potravin.
  • Zavedení záloh nevyřeší černé skládky v obcích a odpady pohozené v přírodě, protože z provedených rozborů odpadů z občanských úklidů přírody plyne, že PET lahve tvoří pouze cca 1 % hmotnosti sesbíraných odpadů. Většinou jde o pneumatiky, stavební odpad, elektro, sklo, jiné plasty, směsný komunální odpad, papíry, odpadní dřevo apod.

Dejte nám vědět, co si o povinném zálohování, které chce zavést ministr životního prostředí, myslíte vy. Připravili jsme pro vás anketu, ve které můžete vyjádřit svůj názor. My povinné zálohování vnímáme jako další komplikaci pro seniory. Nedokážeme si představit, jak budou prázdné lahve nosit nebo vozit zcela neporušené zpátky do obchodů. Jinak za ně ale zálohu – své peníze – zpět nedostanou.  

 

ANKETU NAJDETE ZDE.

 

 

ekologie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.