Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Jižní Amerika s Lulou opět na mapě

Marcos Salgado

Po letech, kdy subkontinent ovládaly pravicové vlády, aby rozdělily síly, se 12 zemí Jižní Ameriky sešlo v Brasílii, aby si opět začaly vzájemně pracovat na obnově prostoru pro integraci. Není to snadný úkol.

Pozvání prezidenta Luise Inacia Luly da Silvy bylo úspěšné: do paláce Itamaraty, sídla ministerstva zahraničí v Brasílii, dorazili prezidenti Argentiny, Chile, Paraguaye, Uruguaye, Ekvádoru, Bolívie, Kolumbie, Venezuely, Surinamu a Guyany a šéf Rady ministrů zpochybňované peruánské vlády.

  • jizni-amerika-s-lulou-opet-na-mape

Setkání vedoucích představitelů znamená návrat venezuelského prezidenta do prostoru regionální integrace. Během svého prezidentství Bolsonaro přerušil vztahy mezi Brazílií a Venezuelou, dokonce nařídil uzavření velvyslanectví a vyhostil diplomaty Madurovy vlády.

Lula v úvodním projevu zasedání obhajoval oživení Unie jihoamerických národů (Unasur) jako způsob, jak posílit regionální integraci. Dal však najevo, že je otevřen návrhům na institucionální uspořádání, které by mohlo nejlépe přispět k pokroku tohoto procesu, a to bez ohledu na ideologické tendence.

Již dříve dal Lula jasně najevo, že ze setkání nevzejde žádná konkrétní dohoda o oživení UNASUR, ale ve svém projevu naznačil, jaká je cestovní mapa. Navrhl, aby regionální úspory sloužily hospodářskému a sociálnímu rozvoji a aby se mobilizovaly stávající rozvojové banky.

Vyzval rovněž k prohloubení naší jihoamerické identity také v měnové oblasti, a to prostřednictvím účinnějších clearingových mechanismů a vytvoření společné referenční jednotky pro obchod, čímž by se snížila závislost na mimoregionálních měnách.

Lula rovněž vyzval k realizaci iniciativ pro sbližování právních předpisů, které by usnadnily postupy a snížily byrokracii při vývozu a dovozu zboží, a k rozšíření nejmodernějších mechanismů spolupráce zahrnujících služby, investice, elektronický obchod a politiku hospodářské soutěže.

Argentinský prezident Alberto Fernández v posledních měsících svého působení hovořil ve stejném duchu, na rozdíl od Luly, který teprve začal své třetí funkční období. "Musíme zaručit zónu míru a udělat něco pro vytvoření obranného systému v Jižní Americe a nečekat na to, co řekne jižní velení o tom, co máme v Latinské Americe dělat," řekl Fernández podle argentinských médií.

Argentinský prezident připomněl, co se stalo během pandemie Covid-19 a mezinárodní soutěže o dodávky vakcín. "Všichni jsme běhali a sháněli vakcíny," postěžoval si a vyzval své kolegy, aby se "dohodli na zájmech, aby se fyzicky integrovali", aby byla zaručena práva, jako je zdraví v celém regionu.

Fernández zmínil dva orgány, které byly kdysi součástí Unasuru a které nyní chybí, jako je koordinace ministerstev zdravotnictví a obrany členských zemí. Z dvanácti jihoamerických zemí již pět (Uruguay, Paraguay, Chile, Kolumbie a Ekvádor) není součástí Unasuru. Lula uznal, že je nutné "kriticky zhodnotit, co nefungovalo, a vzít tyto zkušenosti v úvahu".

"Dovolili jsme, aby nás ideologie rozdělovaly a přerušovaly integrační úsilí. Opustili jsme kanály dialogu a mechanismy spolupráce, a tím jsme všichni prohráli," řekl brazilský prezident, který také uvedl: "Nemáme předem dané představy o podobě institucionální budoucnosti, kterou bychom mohli přijmout, chceme vést dialog a znát názor všech.

Agenda summitu se kromě integrace týkala společných otázek v oblasti zdravotnictví, infrastruktury, energetiky, životního prostředí a boje proti organizovanému zločinu. Jde o to obnovit dialog a spolupráci s jihoamerickými zeměmi, najít společné jmenovatele, aby bylo možné zjistit, jak nastoupit cestu k čistě jihoamerickému mechanismu spolupráce.

"Je to snad jediný region na světě, který tuto instituci pro dialog nemá," zdůraznila Gisela Figueiredo Padovanová, tajemnice pro Latinskou Ameriku a Karibik na brazilském ministerstvu zahraničních věcí. Protože region disponuje kapacitami a zdroji, které budou pro budoucnost lidstva klíčové, jako jsou přírodní zdroje, voda, nerostné suroviny a oblasti pro produkci potravin, lze okamžitě zahájit konkrétní program spolupráce, dodala.

Posledního setkání, kterého se zúčastnilo 12 prezidentů zemí tvořících Unasur, se konalo v roce 2014 v Ekvádoru. Po impeachmentu Dilmy Rousseffové v roce 2016 zažil region vlnu pravicových vlád a Unasur jako mechanismus jihoamerické integrace vzal za své.

Rodinné foto v prostorných místnostech Itamaraty jasně ukázalo, že je před námi ještě hodně práce. Ať už to hledali, nebo nehledali, nebo možná proto, aby se před kamerami neztrapnili, většina pokrokových prezidentů byla po Lulově pravici a po levici ti pravicoví.

Prozatím setkání v Brasílii jasně ukazuje ústřední roli Luly a jeho diplomacie při určování tempa dění na subkontinentu, který soustřeďuje největší zásoby ropy, biologické rozmanitosti, pitné vody a lithia na světě. Všechny oči se opět upírají na Jižní Ameriku.

Překlad CFP!

Zdroj: https://rebelion.org/762453-2/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 miroslav petr 2023-06-01 15:46
svět se pomalu ale jistě spojuje v jeden celek, kromě usa a západní evropy, které dopadnou velmi tragicky. válka je jen otázkou času, konec usa a anglie následuje ihned poté.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře