Protikremelské ruské legie hlásí vpád do Bělgorodské oblasti. Podle Moskvy se daří útoky odrážet

Protikremelské legie Svoboda Ruska a Ruský dobrovolnický sbor (RDS) bojující na straně Ukrajiny proti ruské invazi a režimu Vladimira Putina ve čtvrtek prohlásily, že se pohybují směrem k městu Šebekino v ruské Bělgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou, informovala agentura Ukrinform s odkazem na telegramové kanály obou skupin. Podle ruského ministerstva obrany ruští vojáci „ukrajinským silám“ v průniku do Bělgorodské oblasti zabránili a odrazili tři útoky, informovala vládní agentura TASS. Tvrzení jednotlivých stran není možné nezávisle ověřit.

Ruský dobrovolnický sbor podle ruského opozičního zpravodajského serveru Meduza uvedl, že bojuje na okraji Šebekina – v obcích Novaja Tavolžanka a Titovka. Legie Svoboda Rusku zveřejnila záběry údajného ničení ruské techniky u první z těchto vsí. Kde a kdy byla videa pořízena, však nelze spolehlivě určit, poznamenala Meduza

„Velmi brzy opět postoupíme na území Ruska, abychom přinesli svobodu, mír a klid. Grajvoron (ruské město mezi Charkovem a Bělgorodem, pozn. red.) je pouze začátek,“ řekl bojovník Legie Svoboda Rusku na videu s odkazem na město, kde došlo k bojovým střetům během předchozího vpádu do Bělgorodské oblasti.

Mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov podle agentury Reuters informoval, že k žádnému narušení hranice nedošlo a dodal, že ruské síly protivníka zahnaly zpět. Vojáci společně s bezpečnostními složkami Ruské federace podle něho „zničili“ třicet ukrajinských bojovníků s bojovou technikou, kteří se pokoušeli proniknout do Šebekina. Konašenkov přitom používal termín „ukrajinské teroristické formace“. Kyjev na poslední prohlášení ruského ministerstva obrany dosud nereagoval.

Bojovníci RDS rovněž později uvedli, že město Šebekino ostřelovali z raketových systémů Grad sovětské výroby s vícenásobným odpalováním. Prý zasáhli budovu patřící ruskému ministerstvu vnitra. 

Gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov zprávy o vpádech přes hranice dosud nekomentoval, ale podle agentury Reuters uvedl, že „ukrajinské síly“, jak ruské úřady označují ruské bojovníky proti Putinovu režimu se zázemím na Ukrajině, ostřelovaly Šebekino raketovými systémy Grad a zapálily jednu obytnou budovu ve městě. Doplnil, že útoky poškodily také budovu místní správy a zranily jednoho obyvatele. Odpoledne na Telegramu napsal, že ostřelováno je hned několik obcí v Šebekinském a Grajvoronském okrese.

„Jakmile se to uklidní, budeme pokračovat v evakuaci lidí,“ uvedl gubernátor s poznámkou, že stovky žen, dětí a seniorů už odjely do bezpečí. Jak Gladkov také sdělil, na internetu se šíří falešné zprávy o sběrných místech pro urgentní evakuaci z oblasti. „V tuto chvíli je nemožné a nebezpečné shromažďovat množství lidí na jednom konkrétním místě,“ napsal gubernátor ruského regionu.

Již dříve Gladkov informoval o silném nočním ostřelování ze strany ukrajinských sil, které si podle něj vyžádalo osm zraněných a vedlo k evakuaci místních obyvatel. Záběry obytného domu s hořící střechou zveřejnil i server Nexta na Twitteru.

RDS ve zveřejněném videu dodává, že nemůže organizovat evakuaci civilistů z pohraničních osad kvůli ruskému ostřelování, a vyzval obyvatele, aby zůstali v úkrytech. „Bojovníci RDS nebojují s civilisty,“ zaznělo ve videu.   

Bělgorodská oblast podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou od začátku obnovené ruské invaze poměrně často hlásí útoky na svém území, mimo jiné z dronů. V oblasti se podle tamního gubernátora situace v poslední době zhoršila. 

Rusko mezitím podniklo na Ukrajinu další vlnu vzdušných útoků, při které zřejmě trosky sestřelených ruských raket zabily v Kyjevě devítiletou dívku, její matku a další ženu.