Unikát? Ilves vsází na české brankáře: faktor Dostál a vtípky na kouče

Zleva J. Málek, O. Bizoň a P. Hamrla | Foto: Twitter Tampereen Ilves

1. června 2023, 18:49

Josef Prášek

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Česká škola brankářů je ve Finsku hodně dobře vnímána. Alespoň tedy v Ilvesu Tampere – tam jsou pro další sezonu hned tři čeští gólmani aspirující na A-tým, stejné číslo bylo i v minulé sezoně. Čeština tak je v tomhle celku pořádně slyšet.

Marek Langhamer byl jedničkou předchozí dva roky, v organizaci byl loni a bude nadále i Jakub Málek. Další sezonu přidá i 19letý Ondřej Bizoň, ten je zatím členem hlavně juniorského týmu. 

A když už Langhamer přestoupil do švédského týmu IK Oskarshamn, nově dorazil další český brankář – 20letý Patrik Hamrla. Navíc k U18 přišel čerstvě i 16letý Martin Fajmon, brněnský odchovanec. 

„Vidím to tak, že trenér brankářů už bude muset být Čech nebo se naučit česky,“ směje se přímo z Tampere Málek, který loni zasáhl do 22 utkání v základní části a další tři duely přidal v play off. 

„Vidím to tak, že trenér brankářů už bude muset být Čech nebo se naučit česky."

„Nedávno jsme měli brankářský trénink, na kterém nás bylo asi pět. Z toho jen jeden Fin. Bylo to zajímavé. Trénink byl v angličtině, ale skoro všichni jsme byli Češi,“ popisuje brankář draftovaný New Jersey Devils. 

„Nevím, jestli se někde tohle stalo nebo děje, že bylo v jednom mužstvu tolik českých brankářů. S klukama si děláme z toho srandu, že by se náš trenér gólmanů mohl naučit česky,“ souhlasí Bizoň. 

K tomu je v klubu i další Čech Jakub Kos a pro novou sezonu posílili Ilves Šimon Stránský a Petr Kodýtek. V dřívějších letech zde působili také Dominik Mašín, Daniel Gazda nebo Ondřej Roman. 

„Už i někteří členové realizačního týmu umí pár slov a vět česky,“ doplňuje mladík Bizoň, jenž je odchovancem Komety a v Ilvesu je už tři roky. 

„Už i někteří členové realizačního týmu umí pár slov a vět česky."

Zajímavé přitom je, že Ilves Tampere sázel od sezony 2013/2014 do ročníku 2017/2018 jen na finské brankáře.

Vše pak změnil hlavně Lukáš Dostál, který se z tohoto klubu odrazil až do NHL. Stejně jako Málek, Bizoň nebo Hamrla přišel v mladém věku. Pořádně ale obstál – v sezoně 2019/2020 byl dokonce vyhlášen finskými novináři nejlepším brankářem sezony. 

Foto: ilves.kuvat.fi

A Ilves od té doby sází opět na české talenty v brankovišti.

„Jde vidět, že Finům se líbí česká brankářská škola. Co pro nás udělal Lukáš Dostál… Jeho výkony nám tady otevřely dveře a my z toho můžeme těžit,“ prozrazuje Málek. „On nám navíc ukázal cestu, že se můžeme posouvat v kariéře,“ připomíná Dostálovy starty v Anaheimu.  

Stejně to vidí i Bizoň. „Udělal nám tady dobré jméno, tak se budeme snažit to jméno nijak v uvozovkách nepošpinit,“ dodává gólman, jenž v minulé sezoně odchytal 24 zápasů za juniorský tým Ilvesu. Nikdo z jeho konkurentů takové vytížení neměl.

„Udělal nám tady dobré jméno, tak se budeme snažit to jméno nijak v uvozovkách nepošpinit."

„Jsem za to strašně rád, že jsem se sem dostal a dokázal vydržet tady takovou dobu. Jsou tady super podmínky pro hokej i pro život. Nemůžu si stěžovat,“ chválí si své angažmá Bizoň. 

Velkým plusem pro Málka a Bizoně je navíc to, že součástí organizace byl dva roky zkušený Langhamer. Ten se loni podílel na bronzu pro českou reprezentaci a v uplynulém ročníku zasáhl do 49 utkání finské nejvyšší soutěže včetně play off. 

„S Markem jsem se sice tolik nebavil, ale když jsem od něho něco potřeboval, tak mi vždycky pomohl. Jsem rád, že jsem ho mohl poznat,“ uvědomuje si Bizoň. 

Ondřej Bizoň

Ondřej Bizoň | Foto: Twitter Tampereen Ilves

„I mně toho předal spoustu. Já jsem od něj hodně odkoukal – jak se připravuje na zápasy nebo jak působí v utkáních. Snad mi to pomůže do další sezony,“ přidává svůj pohled Málek, který by měl po odchodu Langhamera útočit na jedničku v klubu.

„On byl hodně klidný a jeho výkony byly perfektní. Neměl snad žádné výkyvy a posbíral hodně nul,“ dodává 21letý odchovanec Kroměříže, který na sebe upozornil ve vsetínském dresu. 

Nově je v Ilesu od letošní sezony také Patrik Hamrla (draftovaný Carolinou). „Známe se odmalička. Pro mě to je fajn, že přišel někdo jako on. Ukazuje se, že brankáři ze Zlínského kraje zde mají místo,“ naráží Málek na rodáka ze Zlína Hamrlu.

„Já jsem od něj hodně odkoukal – jak se připravuje na zápasy nebo jak působí v utkáních. Snad mi to pomůže do další sezony."

Oba budou mít za konkurenta Švéda Jonase Gunnarssona. A kdo ví, třeba se objeví v A-týmu během nějakého utkání i Bizoň. 

Nicméně i tak jsou tito Češi důkazem velkého unikátu.

„Možná tu je větší šance nakouknout do zámoří než z extraligy. Finsko je sledovaná soutěž a hodně hráčů odsud chodí přímo do NHL nebo na farmu. Chtěl bych projít tu cestu co nejrychleji,“ líčí Málek.

Česká kolonie v Tampere navštěvovala i mistrovství světa: Málek byl například na několika maďarských zápasech, protože za tuhle zemi hrál už jeho bývalý klubový spoluhráč Balázs Sebők

Viděl ale i vyřazení českého celku ve čtvrtfinále proti USA. „Můj dojem je takový, že jsme na víc možná neměli. Mrzí mě to, že to takhle dopadlo,“ povídá Málek.

Jak viděl MS jeho parťák Ondřej Bizoň? „Na pár zápasech jsem se byl podívat, ale musím říct, že minulý rok to mistrovství bylo o něco lepší. Už jenom z toho důvodu, že Češi hráli v Tampere a mohl jsem vidět v akci třeba Pastrňáka, Krejčího, Blümela a další.“ 

Foto: Archiv Jakuba Málka

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz