Dokud Ukrajina nemá F-16, potřebuje víc systémů Patriot, řekl Zelenskyj

foto Ukrakinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu Evropského politického společenství na moldavském zámku Mimi, 1. června 2023.

Kišiněv - Ukrajina potřebuje další systémy protivzdušné obrany Patriot, dokud nedostane stíhačky F-16. Podle agentury Ukrinform to na závěr summitu Evropského politického společenství (EPC) řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinská obrana je podle něj ale i tak díky západním spojencům schopná sestřelit všechny ruské střely.

"Potřebujeme moderní stíhačky. Nejde jen o součást naší protiofenzivy, ale je to i záležitost ochrany našeho vzdušného prostoru, logistiky a především Ukrajinců," řekl Zelenskyj. "To je pro nás obtížné, protože nemáme moderní stíhačky, a proto má na obloze převahu Ruská federace," dodal prezident, který k dodání moderních stíhacích letounů vyzývá západní spojence už několik měsíců.

"Dokud nebudeme mít letadla, potřebujeme více systémů Patriot," řekl Zelenskyj, podle kterého jde o nejlepší systém na obranu ukrajinského nebe.

Několik evropských zemí dalo v posledních týdnech najevo ochotu podílet se na zprostředkování dodávek letounů F-16, konkrétní sliby ale v tomto ohledu zatím nepadly. Například polský premiér Mateusz Morawiecki dnes uvedl, že Polsko pomůže Ukrajině s výcvikem pilotů pro americké stíhačky, samo je ale neposkytne.

"Letounů F-16 nemáme dost... Předali jsme naše migy - dobrá letadla, dobré stíhačky," řekl polský premiér k letounům MiG-29 sovětské výroby. Tyto stíhačky předalo Ukrajině také Slovensko.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 3°C

Celá předpověď