Spor ve vládě: Nic měnit nebudeme, reaguje Válek na Stanjurovy plány škrtů ve zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Další návrh na úspory

Další možné škrty, které ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) představil v souvislosti s konsolidačním balíčkem, se nesetkaly s kladným přijetím u některých jeho vládních kolegů. Výhrady k navrženým úpravám mají například ministerstva pro vědu a výzkum či pro místní rozvoj. Hlasitě se ozval i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Tvrdí, že jedna z navrhovaných změn je pouhé úřednické nedopatření, s nímž ve svém resortu nepočítá.

Šéf státní kasy Stanjura upozorňuje, že plánovaný soubor opatření k ozdravění státních financí není dostatečný, proto plánuje další kroky k zeštíhlení státního rozpočtu. Vláda je zatím ještě neprojednala a mezi členy kabinetu vyvolávají spory.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Ministr Válek nedával při studiu pozor, rýpnul si Nešpor. Naštval ho výrok o alkoholu a daních

Za přehnanou označila výši navržených škrtů ministryně Helena Langšádlová (TOP 09), která má na starosti vědu a výzkum. „Tato výše je pro vědu, výzkum a inovace nepřijatelná,“ uvedla. Rozpočet v této oblasti by se měl v příštím roce seškrtat o deset procent.

Snížení financí by mělo dopadnout i na ministerstvo pro místní rozvoj. To by mělo podle návrhů přijít až o 11 miliard. Ivan Bartoš (Piráti), který resort vede, Deníku N sdělil, že je to nepředstavitelný návrh. „Počítáme v národních dotacích minimálně s částkou odpovídající střednědobým výhledům,“ řekl. „Úředníci ministerstva financí zřejmě zapomněli i na slib, který vláda dala na svém výjezdním zasedání v Jeseníku, pomoci hospodářsky a sociálně postiženým územím, na které chceme cílit již schválené programy. Okamžitě jsem kontaktoval ministerstvo financí se žádostí o vysvětlení,“ ozřejmil svůj postoj.

Vlastimil Válek, který má na starosti oblast zdravotnictví, jednu z položek navržených Stanjurou ostře odmítl. Jedná se o změnu, jež se týká automatické valorizace plateb, které za děti, seniory nebo nezaměstnané zajišťuje odvody do systému veřejného zdravotního pojištění, a to prostřednictvím státního rozpočtu. Valorizaci schválila vláda minulý rok. Válek jasně sdělil, že tato záležitost se nebude odkládat ani nedojde k její změně.

Skutečnost, že byla vůbec zmíněna v novém návrhu škrtů, považuje za „nedopatření způsobené horlivým úřednickým perem“. Jedná se o částku 1 900 korun měsíčně. Od příštího roku by se měsíční částka měla změnit podle vývoje reálné mzdy. Ministr zdravotnictví ujistil, že valorizace by měla zůstat ve stejné podobě, v jaké byla uzákoněna.

Další plánované škrty však podpořili někteří Stanjurovi kolegové z ODS. Podle Jana Skopečka se ke změnám konsolidačního balíčku budou přidávat i další škrty a opatření. „Považuji to za logické, že vedle konsolidačního balíčku budou přicházet další návrhy zejména na straně výdajů, jakým způsobem šetřit,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeden z hlavních ekonomů strany.

Tagy:
Jan Skopeček Vlastimil Válek Ivan Bartoš Helena Langšádlová Ministerstvo zdravotnictví České republiky konsolidační balíček