Rusko zasypalo Ukrajinu bombami. Mezi mrtvými jsou i děti. Teroristi, vzkázal Kyjev

Ruští okupanti pokračují v masivním bombardování ukrajinských měst. Kyjev hlásí další civilní oběti, a to včetně dětí. Volodymyr Zelenskyj přijel nečekaně na setkání evropských lídrů do moldavského Kišiněva. Na summitu jednal i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ukrajinský prezident uvedl, že jeho země potřebuje další systémy protivzdušné obrany Patriot.

Ruští okupanti za poslední den provedli 107 dělostřeleckých útoků na ukrajinská města. Zároveň vyslali 27 raket, 18 sebevražedných dronů a podnikli dalších 46 leteckých úderů. Vyplývá to z nového hlášení ukrajinského generálního štábu. Kyjev oznámil několik dalších civilních obětí.

„Ruská federace, která utrpěla těžké ztráty, pokračuje v používání teroristické taktiky a snaží se zastrašit obyvatelstvo Ukrajiny. Bohužel jsou zde další mrtví a zranění civilisté, a to včetně dětí. Okupanti poškodili dětskou polikliniku, obytné bytové domy i civilní infrastrukturu,“ dodal ukrajinský štáb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slova o možné válce s Ruskem? Řehka nemá burcovat veřejnost, kritizoval Pavlův poradce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečekaně přijel na summit lídrů Evropského politického společenství (EPC), který se koná v Moldavsku. Na červeném koberci ho přivítala moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Šlo o první návštěvu Zelenského v sousední zemi od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Zelenskyj na sociálních sítích avizoval, že jej v Moldavsku čeká také řada dvoustranných jednání. Setkal se i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ukrajina podle Zelenského potřebuje další systémy protivzdušné obrany Patriot, dokud nedostane stíhačky F-16.

Všechny členské státy NATO souhlasí s tím, že se Ukrajina stane členem aliance, prohlásil ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Alianční země také Ukrajinu podporují v její obraně proti ruské ozbrojené agresi a vytrvají v tom tak dlouho, jak to bude potřeba, dodal na neformálním jednání ministrů zahraničí NATO v Norsku.

Tagy: