GM Jablonce otevřeně o konci 2. ligy i neshodách. A co budoucnost?

David Bartel | Foto: hcvlci.cz

Třetí nejvyšší hokejová soutěěž přichází o jednoho ze svých tradičních účastníků. Na druholigové mapě nebude minimálně v sezoně 2023/2024 figurovat Jablonec. O tom, proč k tomu došlo, hovoří pro Hokej.cz generální manažer oddílu David Bartel.

Jablonecký hokejový klub opět řeší problémy se zimním stadionem a jeho pronajímatelem. Jaká je vaše verze události?
Celý příběh pro nás začíná tím, že jsme se v prosinci 2022 domluvili s jednatelem Sportu Jablonec s.r.o. panem Matkem na tom, že náš klub bude zajišťovat funkci vedoucího zimního stadionu a organizaci využití ledové plochy. Klub má dostatek členů, aby byl schopen zajistit bezproblémový provoz zimáku. Příkazní smlouvu jsme podepsali 1. února 2023.

A tato smlouva vám nyní byla vypovězena?
Ano, ačkoliv jsme plnili všechny povinnosti plynoucí ze smlouvy, pan Matek smlouvu 17. května bez udání důvodu vypověděl. Zároveň nás informoval, že vypoví podnájemní smlouvu z roku 2017. Obratem jsme o této skutečnosti informovali zastupitele a sdělili jim, že takové rozhodnutí povede ke konci mužského i mládežnického hokeje v Jablonci.

Jaká byla jejich reakce?
Nebrali nás vážně. Bylo nám sděleno, že rozhodnutí, kdo povede Městský zimní stadion, je plně v kompetenci pana Matka.

„Ačkoliv jsme plnili všechny povinnosti plynoucí ze smlouvy, pan Matek smlouvu 17. května bez udání důvodu vypověděl. Zároveň nás informoval, že vypoví podnájemní smlouvu z roku 2017."

Štěpán Matek s vámi poté ještě komunikoval?
Ne, od 17. května nám pan Matek nepodal žádnou oficiální informaci. Nevěděli jsme, jestli budeme moci na zimní stadion, kdy bude k dispozici led, neoficiální cestou nám bylo řečeno, že led bude až od září. Nevěděli jsme ani to, jestli budeme mít funkční rolbu, protože tu nynější si pronajímatel odvezl… Ale hlavně jsme nevěděli, kdo bude novým vedoucím zimního stadionu. Neoficiálně se k nám dostalo, že jím bude ředitel FK Jablonec pan Kalcojanis. Tomu jsme nechtěli věřit.

Je to pro vás problém?
Nemáme problém vyloženě s ním, zkušenosti z předchozího období nám ale ukázaly, jaká chyba je, když funkci vedoucího zimního stadionu vykonává člověk bez dostatečné odborné způsobilosti a bez provázanosti na naši hokejovou činnost. To je hlavní zádrhel, hokej a fotbal se nedají srovnávat. My jako klub si nemůžeme dovolit opět riskovat katastrofické scénáře, ve kterých neodehrajeme zápasy kvůli technické závadě, kvůli nezpůsobilosti ledové plochy nebo kvůli tomu, že nám odejde rolba.

„My jako klub si nemůžeme dovolit opět riskovat katastrofické scénáře, ve kterých neodehrajeme zápasy."

Na oficiálním Facebooku města Jablonce se ale objevilo, že led bude k dispozici od srpna a nová rolba se prý taky řeší.
K nám se tahle informace dostala teprve ve středu 31. května. Sdělila nám ji náměstkyně pro sport paní Jana Hamplová. Zároveň nám řekla, že vedoucím zimního stadionu opravdu bude pan Kalcojanis a že mládež je pro město prioritou. Budou prý vytvořeny podmínky pro hokej a za veškerá rozhodnutí týkající se organizační struktury kolem zimního stadionu je zodpovědný pan Štěpán Matek. My nevíme, co si o tom myslet, před čtrnácti dny byl stadion z technických důvodů na zavření a nyní je vše zalité sluncem. Výkonný výbor klubu se obracel na Radu města, na primátora, na zastupitele, abychom měli alespoň malou jistotu, že bude stadion provozuschopný. Nikdo na naše výzvy k zasednutí ke společnému stolu nereagoval.

Foto: hcvlci.cz

Dobře, takže informace z 31. května už je pro vás pozdní?
Ano. Navíc písemně jsme stále nic neobdrželi. Dlouhou dobu s námi nikdo oficiálně nekomunikoval a za těchto podmínek jsme nechtěli rozjet druhou ligu takříkajíc na vlastní triko. Město Jablonec nedává na druhou ligu ani korunu, veškeré peníze potřebné pro financování soutěže si sháníme sami. Nechtěli jsme riskovat, že nám vyvstanou další neočekávané náklady kvůli nekoncepčnímu vedení zimního stadionu, kdy jeho provozovatel nenese žádné smluvní následky za zrušené zápasy a tak dále. Navíc se nechceme dostat do bodu, kdy bychom na lepení těchto ztrát museli používat sponzorské peníze.

„Nechtěli jsme riskovat, že nám vyvstanou další neočekávané náklady kvůli nekoncepčnímu vedení zimního stadionu."

Ostatně v Jablonci si co do rozpočtu nemůžete vyskakovat.
Na sezonu 2023/2024 jsme plánovali rozpočet na A mužstvo ve výši čtyř milionů korun. To je nejnižší rozpočet na druhou ligu v naší republice. Jen pro srovnání, dostala se k nám informace, že město Kralupy nad Vltavou dá místnímu druholigovému áčku celkem osmnáct a půl milionu během tří let. My na 2. ligu nedostávali od města nic.

Druhá liga tedy v Jablonci končí?
Ano, moc jsme chtěli v soutěži pokračovat, ale protože nám pan Matek nepodal informace včas, byli jsme nuceni se druholigové licence zbavit.

Nakonec putovala do Hronova.
Ano, nechtěli jsme, aby propadla, takže jsme ji do Hronova postoupili za symbolickou jednu korunu.

„Jestli bude příští sezonu v Jablonci alespoň kraj? Je to čerstvé, uvidíme."

Není to přece jen škoda? 2. liga má v Jablonci velkou tradici.
To víte, že nás to mrzí. Jednatel Sportu pan Matek svým nezodpovědným přístupem poškodil všechny fanoušky, kteří klub podporují. Doufejme, že se přístup města k hokeji časem změní a snad se někdy znovu dostaneme do druhé ligy.

Bude příští rok v Jablonci alespoň krajská soutěž?
Je to čerstvé, uvidíme. Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom se přihlásili do kraje a 2. ligu vybojovali sportovní cestou zpátky, ale nevím… Zvlášť v situaci, kdy s městem válčíme několik let a nevíme ani to, co bude zítra.

Jak to pro příští rok vypadá s jabloneckou mládeží?
I ta je ohrožena, nicméně její letní příprava probíhá na sportovištích mimo zimní stadion, proto všechno jde podle plánu. Je třeba říct, že během posledních let jsme v Jablonci zaznamenali díky usilovné týmové práci významné zvýšení zájmu o lední hokej. Když jsme v klubu začínali, měli jsme řádově 50 mládežníků, dnes jich máme řádově 300.

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz