Huawei na Ukrajině: Pomáhá udržovat spojení se světem i dodávky energie

Ukrajina už déle než rok čelí válce, kterou vyvolal vpád ruského vojska. K co nejúčinnější obraně proti agresorovi potřebuje nejen dostatek vojáků a munice, nezbytnou součástí úspěšné strategie je v současnosti také funkční kritická infrastruktura. V provozu je potřeba i v těch nejvypjatějších momentech udržet signál mobilních operátorů i internetové spojení se světem. Právě s tím Ukrajině pomáhá společnost Huawei, která se na tamním rozvoji digitalizace podílí už 18 let.

Válečný stav přináší pro technologické firmy řadu výzev, jejíž splněním mohou výrazně posílit obrannou pozici daného státu. Tohle jsou ty, na nichž pracovala společnost Huawei.

  • Urgentní požadavky ukrajinských orgánů státní správy související se strategicky významnou infrastrukturou.
  • Zajištění stability, bezpečnosti a provozuschopnosti kritické infrastruktury Ukrajiny (vč. telekomunikační sítě).
  • Časté výpadky elektrické sítě – alternativní řešení pro udržení mobilních sítí v provozu.
  • Zajištění pokrytí a rychlá obnova základnových stanic BTS ve strategicky významných oblastech.
  • Rostoucí poptávka po dodání náhradních zařízení pro obnovu sítí a pokrytí (+ 50%). Nasazení záložních bezdrátových komunikačních kanálů.
  • Vytvoření nových logistických tras pro dodávky a realokace skladů do bezpečných lokalit.

To všechno v konečném výsledku znamená jedno: Spolehlivě funkční spojení pro běžné obyvatele, a především pro armádu a záchranný systém. A to i v situacích, kdy vlivem útoků nefunguje elektrická síť.

Jednotlivé úkoly odborníci v Huawei řešili ve spolupráci s hlavními partnery, jimž jsou místní mobilní operátoři či ukrajinské státní instituce. Mezi zásadní cíle patřil přesun jádra sítě na západní Ukrajinu, dále sestavení zajišťovacího podpůrného týmu, zajištění monitoringu sítě a řešení problémů.

Nezbytné bylo i ochránit citlivá data státu a zabezpečit zálohu dat prostřednictvím modulárních datových center. Všichni dodavatelé pak museli vyřešit problémy jako dostatečné množství náhradních dílů a jejich logistika, včetně zajištění nových skladových prostor. Klíčovou výzvou se pak ukázalo zajištění funkčnosti mobilních sítí během výpadků dodávek elektřiny.

Posílení bezpečnosti a zabezpečení sítí

Mobilní operátoři ve spolupráci s dodavateli se primárně snažili rozšířit a obnovit sítě pro co nejširší mobilní pokrytí a to ve složitých válečných podmínkách. To v praxi znamenalo mimo jiné rychlé nasazení softwaru pro vypínání LED osvětlení na základnových stanicích (BTS), což zvyšovalo jejich ochranu před útoky agresora. Technickou podporu například u Huawei nepřetržitě poskytovalo více než dvě stě čtyřicet místních a více než sto globálních techniků a odborníků.

I ve válečném stavu se díky snaze mnoha profesionálů podařilo rozšířit nebo posílit kapacitu 4G sítě prostřednictvím 4500 BTS. Výsledkem je 92% dostupnost rádiové sítě a 100% funkčnost jádra sítě.

Dalšími cíli, na nichž spolupracovala společnost Huawei s ukrajinskou vládou a finančním sektorem, jsou kamerové zabezpečení, napájení či komunikační kanály a datová centra a úložiště.

Výpadky elektrické energie

Útoky, které ničí komunikační infrastrukturu a přerušují dodávky elektrické energie, ohrožují nejen dostupnost mobilní sítě, ale i její kapacitní možnosti.

V některých ukrajinských regionech bylo úplně mimo provoz až 40 % základnových stanic. V případě výpadku elektrické energie bylo pouze 50 % vysílačů schopno provozu na baterie déle než jednu hodinu.

Hlavními výzvami pro mobilní sítě se tak stalo udržení sítí v provozu zejména v klíčových lokalitách a prodloužení doby napájení vysílačů z externích zdrojů. Drtivá většina záložních baterií přitom byla s nízkou kapacitou.

Řešením bylo nasazení hybridních baterií Huawei, které jednak prodloužily dobu napájení vysílače během výpadků a zároveň nabídly delší životnost.. Navíc došlo k nasazení vysokokapacitních baterií pro vysílače s nejvyšší prioritou. Alternativami posílení bateriových záloh se staly také solární panely či dieselové agregáty.

Mnohaleté zkušenosti Huawei ve prospěch Ukrajiny

Podpora Ukrajiny se ovšem v rámci Huawei neomezila pouze na technologickou oblast. Firma poskytla také humanitární pomoc obyvatelům, včetně financování charitativní podpory a mezinárodní humanitární nákladní dopravy.

Ve spolupráci s Ministerstvem školství a vědy Ukrajiny vyvinula společnost program pro duševní zdraví dětí a pomocí telefonní aplikace napomáhá digitální inkluzi. Firma také formou poskytnutí technického vybavení a zařízení vysokým školám, univerzitám a univerzitním kampusům pomohla s obnovou školních a univerzitních sítí, aby mohla výuka co nejlépe dále pokračovat. Zároveň zajistila mobilní Wi-Fi pokrytí v řadě univerzitních krytů.

Tagy:
energie Ukrajina Huawei vláda Komerční sdělení Lvov mobilní operátor elektrická síť