reklama

Ke schválení došlo v poměru 63:36, informuje server NBC News s tím, že nyní míří zákon k podpisu ze strany prezidenta Joea Bidena, který se na pozastavení platnosti dluhového stropu po týdnech vyjednávání dohodl s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym.

"Nikdo při vyjednávání nezíská všechno, ale dohoda je velkým vítězstvím pro naši ekonomiku a americký lid. Naše práce zdaleka není u konce," napsal Biden na twitteru, kde také oznámil, že během dnešního dne promluví k občanům.

"Možná jsme trochu unavení, ale dokázali jsme to. Takže jsme šťastní, velmi šťastní. Hrozící nedodržení závazků bylo velkým mečem nad hlavou Ameriky, ale díky dobré práci prezidenta Bidena a Demokratů ve Sněmovně a Senátu k tomu nedojde," řekl Chuck Schumer, lídr Demokratů v Senátu, podle CNN.

BBC připomíná, že je to poprvé od roku 2011, co byly Spojené státy americké tak blízko pozastavení dluhového stropu. Tehdy jim agentura Standard & Poor's zhoršila rating. Podle BBC reagovaly akciové trhy růstem už před samotnou čtvrteční volbou.