Roland Garros: Muchová dominovala ve 3. kole! Bouzková je v osmifinále čtyřhry

- Redakce

Šestý hrací den byl na Roland Garros především ve znamení zápasů třetího kola singlu. Karolína Muchová na třetí pokus vyzrála na Rumunku Irinu-Cameliu Beguovou a v Paříži poprvé pronikla do osmifinále! Marie Bouzková postoupila spolu se Španělkou Sorribesovou Tormovou do osmifinále čtyřhry. Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou naopak po čtyřech neproměněných mečbolech končí, stejně jako Linda Nosková a Roman Jebavý. Čeští mládežníci uzavřeli juniorskou kvalifikaci, uspěla pouze Alena Kovačková.

Muchová je poprvé v osmifinále Roland Garros
Karolína Muchová (43.) si vylepšila turnajové maximum na Roland Garros! Šestadvacetiletá Češka přešla na třetí pokus třetí kolo pařížského grandslamu, když ve večerním utkání porazila zkušenou Rumunku Irinu-Cameliu Beguovou (27.) po hodině a 33 minutách 6:3 a 6:2.

Úvod zápasu byl velmi vyrovnaný, tenistky si držely podání až do stavu 4:3, kdy udeřila na returnu Muchová. Dějství posléze bez potíží dopodávala. Druhá sada už měla jednoznačnější průběh, česká tenistka si vypracovala vedení 4:1 se dvěma brejky. Přestože vzápětí poprvé a naposledy ztratila podání, ziskem dalších dvou gemů vydařený duel uzavřela.

„Očekávala jsem těžký mač. Věděla jsem, že nesmím zpomalit a že musím být agresivnější než v předchozích vzájemných zápasech. Snažila jsem se diktovat hru, nedát jí moc času a vyhnout se delším výměnám, což fungovalo. Myslím, že jsem dnes hrála opravdu skvělý tenis,“ libovala si Muchová.

V osmifinále narazí na Elinu Avanesjanovou (134.), která se dostala do hlavní soutěže až jako šťastná poražená z finále kvalifikace.

Bouzková ve čtyřhře postupuje
Marie Bouzková postoupila v Paříži do deblového osmifinále Roland Garros. Češka spolu se španělskou kamarádkou Sarou Sorribesovou Tormovou porazila 7:5 a 6:2 Ulrikke Eikeriovou z Norska a Eri Hozumiovou z Japonska, přemožitelky nejvýše nasazených krajanek Krejčíkové a Siniakové z úvodního kola.

Prvně jmenované se po dvou brejcích rychle dostaly do vedení 3:0, pak se ale sérií pěti získaných gemů v řadě blýskly protivnice. Za stavu 3:5 vybojovaly Bouzková se Sorribesovou Tormovou brejk a následně odvrátily na podání pět setbolů, aby posléze urvaly zbylé dva gemy a postaraly se o parádní obrat. Druhá sada už tak dramatická nebyla. Bouzková se Sorribesovou Tormovou do ní vstoupily brejkem a v sedmé hře své vedení navýšily na příjmu dalším úspěchem, načež posléze duel dopodávaly do zdárného konce.

„Už jsem proti nim párkrát hrála, takže jsem věděla, že jsou supr pár. Moc si vážíme toho, že jsme v tak vyrovnaném utkání našly cestu k vítězství. Se Sarou máme na kurtu dobrou energii, moc si to užíváme,“ řekla Tenisovému světu Bouzková.

Kolodziejová s Vondroušovou promarnily čtyři mečboly
Blízko postupu do třetího kola čtyřhry byly na Roland Garros Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou. V souboji s favorizovanými Ruskami Veronikou Kuděrmetovovou a Ljudmilou Samsonovovou disponovaly Češky za stavu 6:5 ve druhém setu celkem čtyřmi mečboly, utkání ale na příjmu neukončily a nakonec s turnajovými patnáctkami prohrály 6:2, 6:7(3) a 3:6.

Ve čtyřhře končí i Nosková
Druhé kolo čtyřhry se na Roland Garros stalo konečnou rovněž pro Lindu Noskovou. Ta v páru s Ruskou Irinou Chromačevovou nestačila na turnajové šestnáctky Miju Katóovou z Japonska a Aldilu Sutjiadiovou z Indonésie. Asijské favoritky zvítězily za hodinu a půl poměrem 6:4 a 7:5, a zahrají si tak v osmifinále proti Marii Bouzkové a Španělce Sorribesové Tormové.

O výsledku prvního setu rozhodl jediný brejk ze sedmého gemu. Ve druhém dějství zvládlo česko-ruské duo manko jednoho ztraceného podání smazat, od stavu 5:4 ale prohrály Nosková s Chromačevovou tři gemy v řadě, čímž pro ně turnaj skončil.

Jebavý na Roland Garros dohrál
Roman Jebavý po boku Luise Davida Martíneze z Venezuely uhrál ve druhém kole čtyřhry pouhé tři gemy. Česko-venezuelská dvojice v něm nestačila na nejlepší belgický pár tvořený Sanderem Gillém a Joranem Vliegenem, kterým Jebavý s Martínezem podlehli za 45 minut po setech 1:6, 2:6.

Čech s Venezuelanem si v utkání nevypracovali ani jeden brejkbol, soupeřům pak stačilo proměnit čtyři ze sedmi.

Rubljov nepotvrdil roli favorita
Andrej Rubljov (7.) v roli nasazené sedmičky končí na Roland Garros ve třetím kole. Moskevský rodák vedl nad Italem Lorenzem Sonegou (48.) už 2:0 na sety, jenže poslední krůček k vítězství se mu nepodařilo dokončit. Prohrál za tři hodiny a 42 minut po setech 7:5, 6:0, 3:6, 6:7(5) a 3:6, a tak si bude muset na svůj první větší grandslamový úspěch ještě počkat.

Vybrané zápasy 6. hracího dne Roland Garros

3. kolo mužské dvouhry
Lorenzo Sonego (ITA, 48.) – Andrej Rubljov (7.) 5:7, 0:6, 6:3, 7:6(5), 6:3
Lorenzo Musetti (ITA, 18.) – Cameron Norrie (GBR, 13.) 6:1, 6:2, 6:4
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 34.) 7:6(4), 7:6(5), 6:2
Diego Schwartzman (ARG, 95.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 2:6, 2:6, 3:6
Juan Pablo Varillas (PER, 94.) – Hubert Hurkacz (POL, 14.) 3:6, 6:3, 7:6(3), 4:6, 6:2
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Denis Shapovalov (CAN, 32.) 6:1, 6:4, 6:2

3. kolo ženské dvouhry
Peyton Stearnsová (USA, 69.) – Darja Kasatkinová (9.) 0:6, 1:6
Elise Mertensová (BEL, 28.) – Jessica Pegulaová (USA, 3.) 6:1, 6:3
Anna Blinkovová (56.) – Elina Svitolinová (UKR, 192.) 6:2, 2:6, 5:7
Kamilla Rachimovová (82.) – Aryna Sabalenková (2.) 2:6, 2:6
Sloane Stephensová (USA, 30.) – Julija Putincevová (KAZ, 58.) 6:3, 3:6, 6:2
KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) – Irina-Camelia Beguová (ROU, 27.) 6:3, 6:2

2. kolo mužské čtyřhry
Gillé, Vliegen (oba BEL) – JEBAVÝ, L. D. Martínez (VEN) 6:1, 6:2

2. kolo ženské čtyřhry
Eikeriová (NOR), Hozumiová (JPN) – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) 5:7, 2:6
KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ – V. Kuděrmetovová, Samsonovová 6:2, 6:7(3), 3:6
Chromačevová, NOSKOVÁ – Katóová (JPN), Sutjiadiová (INA) 4:6, 5:7

Finále kvalifikace dvouhry juniorů
VÍT KALINA (-) – Patrik Schön (SUI, 1656.) 6:7(4), 2:6
David Fix (GER, -) – PETR BRUNCLÍK (1489.) 6:4, 6:1

Finále kvalifikace dvouhry juniorek
KRISTÝNA TOMAJKOVÁ (-) – Jenny Limová (FRA, 787.) 4:6, 5:7
Jelizaveta Kotliarová (UKR, 1213.) – ALENA KOVAČKOVÁ (-) 1:6, 2:6

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.