Latinská Amerika na Jiřáku slaví 10 let!!

Latinská Amerika na Jiřáku slaví 10 let!! Zdroj: red

Latinská Amerika na Jiřáku slaví 10 let!!
Latinská Amerika na Jiřáku slaví 10 let!!
Latinská Amerika na Jiřáku slaví 10 let!!
3
Fotogalerie

Latinská Amerika na Jiřáku slaví 10 let!!

Festival Merkádo opět promění ve dnech 16. a 17. června 2023 náměstí Jiřího z Poděbrad v Latinskou Ameriku. Letošní jubilejní 10. ročník festivalu nabídne mimořádný kulturní program v popředí s jihoamerickým průvodem v rytmu samby

Merkádo je hlavně o tanci, hudbě a latinskoamerických trzích s exotickým jídlem a výrobky ze zemí Latinské Ameriky. Festival představí na padesát stánků s typickými produkty – od kávy, chilli, maté, exotického ovoce po originální textilie, bižuterii, a další výrobky od “artesanos” ze zemí Jižní a Střední Ameriky. Můžete se těšit na tradiční jídla připravovaná Latinoameričany žijícími v České republice doplněné o vybrané latino restaurace a bary. Pro letošní 10. ročník Merkáda bude Pivovar Zichovec vařit exkluzivní festivalové pivo “Cerveza”.

V průběhu festivalu bude probíhat tetovací happening na podporu Amazonského pralesa “KUS KŮŽE PRO AMAZONIE”, kterého se účastní přední čeští tatéři. Výtěžek z tetovací akce věnuje Merkádo neziskové organizaci Forest ink na výkupy pozemků v Ekvádorské Amazonii.

Kulturní program nabídne k výročí festivalu slavnostní jihoamerický průvod s brazilskými bubny a tanečníky karnevalové samby. Pro návštěvníky je připravena ukázka brazilské capoeiry, vystoupení mexických Mariachi a kubánského Cuarteto tropical. Dále taneční workshopy brazilské samby a kubánské salsy, vystoupení argentinského tanga a chilského tance la cueca. Pro děti je připravena každý den Piňata se sladkostmi, dětské dílničky a interaktivní výtvarné instalace ve spolupráci s mexickým umělcem.

Návštěvníci ochutnají steak z argentinského grilu parrilla, kolumbijské empanadas, peruánské anticuchos nebo venezuelské arepas. Vybrané bary nabídnou typické regionální destiláty: mexický mezcal, brazilska cachaçu a ale také širokou škálu jihoamerických vín z Peru, Chile a Argentiny. V areálu festivalu budou k dispozici tradiční houpací sítě “hamaky”.

Vstup na festival je zdarma. Festival Merkádo pořádá spolek Merkado, z. s. ve spolupráci s Městskou částí Praha 3. Akci oficiálně podporuje velvyslanectví Peru, Mexika, Argentiny, Brazílie, Chile a Generální konzulát Dominikánské republiky.