TIP NA VÝLET: Nenechte si ujít květinovou slavnost na nádvoří oseckého kláštera
Foto: Cisterciácký klášter Osek
Co se chystá

Osek – Osecký klášter je od loňského roku, kdy se dokončila oprava klášterního kostela za 130 milionů korun, velkým turistickým lákadlem. Součástí klášterního komplexu jsou i obrovské zahrady, které jsou bohužel veřejnosti nepřístupné. V loňském roce proto vznikl spolek Klášterní zahrady Osek, z. ú., jehož činností je snaha o záchranu zahrad a určité zpřístupnění veřejnosti. Spolek ve spolupráci s Cisterciáckým opatstvím Osek a DDM Osek v sobotu 3. června od 11 do 17 hodin pořádá první akci, a to Jarní květinovou slavnost.

„Do klášterních zahrad bohužel v současnosti veřejnost nemůže, protože je zapotřebí některé stavby zabezpečit. Při podzimní slavnosti Poděkování za zahradu předpokládáme částečné zpřístupnění," vysvětluje členka spolku Helena Malíková.

Sobotní Jarní květinová slavnost se koná na travnatém nádvoří kláštera mezi klášterem a budovou pivovar. Návštěvníci se mohou těšit na prodejní stánky s keramikou, květinami, kořením a bylinkami i dalšími krásnými věcmi, které potěší oko i duši. „Přirozený vztah k zemi a rostlinám se nejvíce rozvíjí v dětském věku, a proto jsme pro děti připravili dílničky s prolínajícím se tématem Jsou rostliny živé?" dodává Helena Malíková. Na výběr bude různé tvoření. Dílničky si připravil například atelier Woodmaid, děti se zapojí do malování v trávě, zájemci si mohou vyzkoušet vazbu lučních květin, sázení a setí, nebude chybět práce v hlíně pro děti, typy na tvoření v zahradě a pokusy s přírodninami.

„Krásu květin vnímáme všemi smysly a připravili jsme výstavu akvarelové malby Alexandry Jiříčkové. Poté se můžete nechat provést kurzem akvarelové malby, vyzkoušet si namalovat vlastní obrázek, který si odnesete s sebou," doplňuje na závěr pozvání.

pozvanka Jarní kvetinova slavnost 11 page 0001

akvarely Jiříčková

Akvarel Alexandy Jiříčkové

343579141 1215416529156833 590625828298919974 n

Klášterní zahrady jsou nyní veřejnosti nepřístupné. To by se alespoň zčásti mohlo v budoucnu změnit.  Foto: Helena Malíkové

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru