Zklamání pro Francouze. Teprve podruhé v open éře nemají zastoupení ve 3. kole domácího French Open

2. 6. 2023, 13:00
Aktuality 26
Francie patří odjakživa mezi tenisové velmoce, ale letošní ročník French Open je pro zemi galského kohouta velkým zklamáním. Teprve podruhé v otevřené éře tenisu nemá komu fandit ve třetím kole domácího French Open. Na pařížské antuce přitom letos startovalo celkem 28 francouzských zástupců, nahoru se derou mladé talenty Arthur Fils (18) či Luca Van Assche (19) a velké naděje se vkládaly do světové pětky Caroline Garciaové (29).
Caroline Garciaová (© Profimedia)

Kvantita prostě není všechno. Své by o tom mohli vyprávět čeští tenisoví příznivci. Do hlavní soutěže letošního French Open vstupovalo 14 českých zástupců a do třetího kola se dostala pouze Karolína Muchová, která dnes odpoledne nastoupí proti Rumunce Irině Beguové a zabojuje o své první osmifinále na pařížské antuce.

Ještě mnohem hůře je na tom ale domácí Francie. Země galského kohouta je odjakživa tenisovou velmocí: 10krát Davis Cup, třikrát Billie Jean King Cup, historicky nejvyšší počet titulů na French Open v mužské (38) i ženské dvouhře (30).


Poslední triumfy? Noah a Pierceová
Jenže na domácího šampiona či šampionku čeká pařížské publikum už velmi dlouho. Jako poslední zvedli nad hlavu trofej Yannick Noah v roce 1983 a jako jediný muž v open éře a Mary Pierceová před 23 lety, také jako jediná od roku 1968, kdy otevřená éra začala.

Letos se k nim z obrovského francouzskému tandemu nikdo ani nepřiblížil. To sice není žádná překvapivá zpráva, nicméně francouzští fanoušci možná berou jako šokující to, že nemají ve třetím kole letošního ročníku komu fandit, což se stalo teprve podruhé v open éře (ještě předloni).

Na startu mužské dvouhry přitom bylo 18 nadějí a v ženské části turnaje rovných deset v čele s Caroline Garciaovou. Do toho není zahrnuto nespočet francouzských účastníků, kteří si mohli účast v hlavním losu vybojovat v obou kvalifikacích.

Výsledek tak musí být pro Francouze velkým zklamáním. Kromě spoléhání se na světovou pětku Garciaovou se přitom derou nahoru teenageři Arthur Fils a Luca Van Assche. První jmenovaný dokonce pár dní před startem antukového vrcholu sezony ukořistil svůj první triumf na turnajích ATP.


Šance žije v deblu
Ono už to nebylo slavné ani s postupem do druhého kola. A ve čtvrtek večer zhasla naděje definitivně, když Taylor Fritz na závěr programu na dvorci Suzanne Lenglenové vyřadil Arthura Rinderknecha.

Francie má ale ještě šanci na úspěch v deblových soutěžích. Největšími želízky v ohni jsou Édouard Roger-Vasselin, který tvoří devátý nasazený pár s Mexičanem Santiagem Gonzálezem, a Kristina Mladenovicová, jež je shodou okolností také turnajovou devítkou, ale spolu s Číňankou Shuai Zhang. Mladenovicová navíc obhajuje triumf, loni na pařížské cihle slavila s krajankou Garciaovou.

Zajímavě vypadá i mix. Elixane Lechemiaová s Albanem Olivettim překvapivě v prvním kole vyřadili nasazené jedničky a silně vypadá dvojice tvořená grandslamovými šampiony Nicolasem Mahutem a Su-Wei Hsieh.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Kandinsky1
Čím to je, že tenisové tribuny obsazuje čím dál více buranů? A to i na všech GS.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Protože jsou jak trpaslíci - strašně rychle se množí a všude vlezousmilesmile
A bohužel je nikdo nechytá...
Reagovat
IngStavinoha
tak oni jsou teď rozjetí už z ulice - když tam vedou spravedlivý boj za důstojně včasný odchod do důchodu - a to napříč všemi generacemi, z čehož by si speciálně čecháčkové měli vzít příklad smile
Reagovat
IngStavinoha
to tedy platí o Francii - jinak obecně čím míň lidi sami sportují, o to víc se potřebují ventilovat jako diváci smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Maji jeste Svitolinu:)
Reagovat
tommr
Blinkova taky žije ve Francii ...
Reagovat
Vlk-v-trave
takze maji jistotu 4,kola:)
Reagovat
Kandinsky1
Tu vypískají, až se utká s nějakou Bělo/ruskou smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tezko, Monfils bude u nich vzdy vys nez nejaka --- vlastne jakakoliv hracka :)P
Reagovat
Kandinsky1
Za to buranské chování jim to přeju smile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
lvicek
Mela jsem chvili zapnuty muzsky tenis vcera, videla jsem, jak Fritz vyhral a co mu tam predtim frantici vyvadeli. Pak jsem tedy uplne presne nevidela, co se stal dal (delal na ne psst, ale to se tedy uplne nedivim) a jak ho tam brutalne vypiskali. No sileny. A to taky lidi casto pisou, jak jsou u nas na tenise fanousci nefer atd.
Reagovat
annah
Četla jsem o tom jinde. Prý lidi bouřlivé jásali, třeba když Fritz zkazil podání. Tak moc podporovali místního hráče. Rozhovor po zápase na kurtu se vůbec nemohl uskutečnit, protože v tom řevu nebylo nic slyšet. Frantici se teda předvedli.
Reagovat
lvicek
No ale jako vypiskat hrace, ze porazil domaciho hrace, to mi prijde dost uvaleny...
Reagovat
tommr
to nebylo kvůli tomu že porazil domácího hráče ale kvůli jeho arogantním gestům směrem k publiku ...
Reagovat
lvicek
A byla to fakt arogantni gesta? Ja to prave poradne nesledovala ten konec, ale jeste pred zaverem zapasu bylo to publikum fakt nesportovni. To, ze na ne udelal psst, teda jako arogantni gesto moc neberu, muselo se mu tam hrat fakt hrozne.
Reagovat
tommr
profesionál by to měl brát s nadhledem a ne ještě provokovat diváky když jim právě vyřadil poslední domácí naději ...
Reagovat
Kandinsky1
Proč provokovat? Jen jim to dal sežrat smile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Marduch
Udělat na publikum gesto pssst, to je největší provokace. Berdych by mohl vypravet:))
Reagovat
lvicek
Provokace po tom, co tam diváci předváděli? Rozhodčí je musela neustále usměrňovat a oni na ní úplně kašlali. Tohle gesto bych já osobně přeložila jako že by během zápasu měli dodržovat alespoň nějaké základní dekorum a nerušit při podání, atd. Podle mě se diváci chovali naprosto příšerně a publikum tady u nás je naprosto zlaté.
Reagovat
ladinec
CELÝ ZÁPAD JE FALEŠNÝ. A MY JIM NO VŽDY SKOČÍME....
Reagovat
sysel
tak to je VYPLOD hodny mistra
Reagovat
makro99
:)
Reagovat
IngStavinoha
anebo stručně vystižená pravda a holá realita smile
Reagovat
makro99
No jo, když jim právě vypadával poslední 28. hráč ve 2. kole, to se není čemu divit :) si vem tu frustraci tady, když vypadávaj český juniorky...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist