Fiala s Babišem proti sobě? Tohle tady dlouho nebylo, musí k tomu mít důvod, říkají experti

Petr Fiala a Andrej Babiš

Jan Kubáček a Martin Schmarcz k duelu Babiše a Fialy

Souboj těžkých vah. Tohle tady dlouho nebylo, shodují se politolog Jiří Kubáček s komentátorem Martinem Schwarzem, když mají popsat chystaný duel mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a jeho předchůdcem Andrejem Babišem (ANO). Podle nich střet obou politiků diváky upoutá k obrazovkám a bude se dlouho rozebírat i po odvysílání. Na televizi Prima a CNN Prima NEWS vám ostře sledovanou debatu nabídneme v Partii Terezie Tománkové v neděli 4. června od 11 hodin.

„Takto těžké váhy se často nesetkávají. Jen když je k tomu důvod a ten teď oba dva mají,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS k duelu dvou politiků komentátor Martin Schmarcz. Petr Fiala podle něj potřebuje ukázat, že není jen „šéfem“ vlády, která je vnitřně rozhádaná, ale že je předsedou kabinetu, který v Česku zavedl něco lepšího, než tu bylo předtím. „Potřebuje se přímo konfrontovat s Babišem,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Komunisti ukradli úspory, za Fialy živoříme, říkají devadesátníci a pamětníci měnové reformy

Schmarcz dále připomněl, že předseda hnutí ANO se nacházel nějakou dobu v ústraní a teď nastala vhodná doba na to, aby „vylezl z myší díry“. „Jemu v podstatě stačí poukázat, že všechno, co mu bylo vyčítáno, a proč byl vlastně nakonec ve volbách poražen, nová vláda nedělá lépe,“ popsal komentátor.

Se Schmarczem se na prestižnosti duelu shodl i politolog Jan Kubáček. „Je to samozřejmě prestižní, protože v momentě, kdy se dostanete do přímé, bezprostřední debaty s premiérem, tak to ukazuje, že jste jeho hlavní vyzyvatel, že máte nejsilnější pozici v řadách opozice,“ vysvětil Kubáček.

Kdo za to může?

Politolog ve vysílání také okomentoval možná témata, která by se v debatě mohla probírat. „Povede se bezesporu velký spor o tom, kdo může za dluhy. Povede se symbolická bitva o to, čí je inflace, zdražování, kdo může za tu současnou situaci a za problémy se státními rozpočty,“ doplnil.

Podle politologa Pavla Šaradína by nedělní duel ale neměl eskalovat v nějaký vyhrocený konflikt. „Petr Fiala se dlouhodobě projevuje klidně a Andrej Babiš, který se chystal před časem na prezidentskou kampaň, tak měl také doporučeno, aby se choval uměřeně, moudře, státnicky, spíše tak dědečkovsky. Myslím si, že pokud bude chtít oslovovat voliče nespokojené s Fialovou vládou, tak právě ta rozhodnější a střídmější poloha mu bude více sedět,“ uvedl v pořadu Nový Den na CNN Prima NEWS Šaradín.

Tagy: