V Senegalu vypukly nepokoje po odsouzení opozičního vůdce, devět lidí zemřelo

Nejméně devět mrtvých si vyžádaly střety mezi policií a přívrženci opozice, které vypukly poté, co byl senegalský opoziční vůdce Ousmane Sonko ve čtvrtek odsouzen ke dvěma rokům vězení. Bilanci nepokojů oznámil senegalský ministr vnitra.

„S lítostí jsme zaznamenali násilí, které vedlo k ničení veřejného i soukromého majetku a bohužel je devět mrtvých ve městech Dakar a Ziguinchor,“ řekl ministr vnitra Antoine Diome v televizi. Podle agentury AFP připustil, že úřady omezily přístup k sociálním sítím.

Verdikt vyvolal vážné pochyby ohledně šance opozičního předáka, že se bude moci ucházet o nejvyšší úřad v prezidentských volbách v příštím roce, napsala agentura Reuters.

Osmačtyřicetiletý Sonko čelil obvinění, že v roce 2021 znásilnil dvacetiletou ženu v masážním salonu a následně jí vyhrožoval smrtí. Opoziční politik veškerá obvinění odmítl. Soud jej zprostil obvinění ze znásilnění, ale uznal jej vinným z ohrožování mravní výchovy mládeže, zahrnující v africké zemi osoby mladší 21 let.

Opozice mluví o politickém spiknutí

Sonko je pokládán za hlavního rivala současné hlavy státu Mackyho Salla. Po čtvrtečním verdiktu Sonkova strana odsuzující rozsudek odmítla jako politické spiknutí a vyzvala své přívržence, aby vyšli do ulic a protestovali.

Černý dým se valil z centrálního univerzitního kampusu, kde demonstranti ve čtvrtek odpoledne zapálili několik autobusů a házeli kameny na pořádkové síly, které odpovídaly slzným plynem. Bezpečnostní síly mají situaci v hlavním městě pod kontrolou, ujistil vládní mluvčí Abdou Karim Fofana.