Ruské pohraničí čelilo útokům. Výbuchy se ozvaly i v okupovaném ukrajinském Berďansku

V Ruskem okupovaném městě Berďansk na jihovýchodě Ukrajiny bylo slyšet několik výbuchů, informuje stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na fotografie a videa publikovaná na telegramovém kanálu Politika země. Představitel okupační správy potvrdil zásah v prostoru tamního přístavu, při ostřelování podle něj utrpělo zranění devět lidí. Různé typy útoků na své území oznámili i guvernéři ruských oblastí hraničících s Ukrajinou – Bělgorodské, Brjanské a Kurské.

Na záznamech z Berďansku je vidět kouř v blízkosti námořního přístavu, přičemž média hovoří o nejméně šesti explozích. O těch informuje také ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na vyjádření ukrajinské správy města, podle níž byly zasaženy pozice okupačních sil.

Zástupce Ruskem dosazené okupační správy ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov nejprve napsal, že ukrajinské ozbrojené síly se „pokusily provést na město raketový úder“, následně informoval o zásahu námořního přístavu. 

Později Rogov na Telegramu psal o devíti zraněných, kteří byli hospitalizováni. „Informace o zabitých se upřesňují,“ sdělil a sdílel stejné video, které dříve publikoval kanál Politika země, přičemž Rogov zveřejnil pouze jeho část. Agentura Reuters k záběrům poznamenala, že byla schopna potvrdit, že pocházejí z Berďansku, ale nemohla ověřit datum, kdy byly natočeny.

Rogov kromě toho podle ruské státní tiskové agentury TASS řekl, že útok byl proveden pravděpodobně raketami Storm Shadow, které Kyjev obdržel od Británie.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit. Ukrajinská armáda se k dění v Berďansku oficiálně nevyjádřila.

Útoky na ruské pohraničí

Guvernér Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz podle BBC uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly dvě tamní vesnice – Lomakovku a obec Novaja Pogošč.

„Prosím obyvatele Kursku zachovat klid, město spolehlivě chrání naši vojáci,“ napsal zase na sociální síti guvernér Kurské oblasti Roman Starovojt.

Guvernér Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu sdělil, že poslední noc byla v regionu „relativně klidná“. Pokračovalo ale podle něj ostřelování Šebekinského okresu ukrajinskou armádou. Podle Gladkova zemřely dvě ženy. 

„Ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly úsek silnice ve vsi Maslova Pristaň v Šebekinském okrese. Úlomky střel zasáhly projíždějící auta. V jednom z nich cestovaly dvě ženy, které svým zraněním na místě podlehly,“ uvedl Gladkov. V dalším voze podle něj byli dva muži, kteří utrpěli vážná zranění.

Ukrajinské dělostřelectvo ostřelovalo také obce Tišanka a Leonovka, kde nejsou žádní zranění, úder poškodil domy a infrastrukturu, uvedl guvernér. Později při dělostřeleckém ostřelování v Nové Tavolžance podle něj utrpěli zranění dva civilisti.

V pátek vpodvečer Gladkov na Telegramu uvedl, že v Koročanském okrese severozápadně od Bělgorodu pracovala protivzdušná obrana. Úlomky střel podle něj poškodily střechu domu. V Šebekinském okrese pak střela přímo zasáhla dům, který začal hořet. O zraněných a dalších škodách se guvernér nezmínil.

Ukrajinci se k odpovědnosti za útoky na ruské území nehlásí. K akcím v pohraničí se naopak hlásí ruské jednotky usilující o svržení režimu Vladimira Putina, které mají na Ukrajině zázemí.

Vojenská aktivita partyzánů

Ozbrojená skupina Legie Svoboda Rusku tvrdí, že ruské jednotky při boji s partyzány zasáhly u obce Novaja Tavolžanka auto Renault s civilisty, kde zemřeli dva lidé, píše stanice BBC. Skupina zveřejnila sérii příspěvků na telegramovém účtu, kde mimo jiné prohlásila, že její členové pokračují v bojích v Bělgorodské oblasti, upozornila ruská služba BBC, která zároveň potvrdila pravost jednoho ze záběrů, kde je podle legie vidět „tank s vlajkou Svobodného Ruska v obci Novaja Tavolžanka“.

Britská stanice také upozorňuje na hlášení guvernéra Kalužské oblasti, podle něhož spadl v jednom z tamních lesů „neidentifikovaný objekt“, což způsobilo výbuch. Útoky bezpilotních letounů hlásil rovněž guvernér Smolenské oblasti, která se nachází severně od oblasti Brjanské a nemá přímou hranici s Ukrajinou.

Ruské příhraniční regiony hlásí od začátku ruské invaze na Ukrajinu poměrně často ostřelování nebo útoky bezpilotních letounů na svá území. Viní z nich Kyjev, který ale tyto zprávy ponechává bez komentáře, anebo odpovědnost odmítá.

Podle britské vojenské rozvědky ruské vedení nyní musí řešit dilema, zda posílit vlastní obranu v regionech sousedících s Ukrajinou, nebo upevnit pozice na frontě. Rozvědka připomíná, že diverzní skupiny se o prolomení hranice z Ukrajiny pokusily dvakrát za posledních deset dnů. Ve čtvrtek se je podle Britů armádě a silám ministerstva vnitra podařilo zastavit rychleji než minulý týden v pondělí.