Sabalenková je poprvé v osmifinále French Open, Pegulaová ztroskotala na Mertensové

2. 6. 2023, 15:20
Aktuality 37
Aryna Sabalenková (25) pokračuje na letošním French Open bez ztráty setu. Světová dvojka ve třetím kole proti Kamille Rachimovové (21) ani jednou nezaváhala na podání a přemožitelku Sáry Bejlek přehrála 6:2, 6:2. Poprvé v kariéře si tak zahraje osmifinále antukového grandslamu. Jessica Pegulaová (29) ani na třetí pokus nenašla recept na Elise Mertensovou (27) a v Paříži překvapivě dohrála už ve třetím kole, a to po jasné porážce 1:6, 3:6.
Aryna Sabalenková (© Profimedia)

Aryna Sabalenková nezískala v loňské sezoně jediný titul, ovšem ta letošní je z jejího pohledu naprosto fenomenální. V aktuálním roce vyhrála 32 z 37 duelů, po generálce v Adelaide ovládla i Australian Open a stala se zbrusu novou grandslamovou šampionkou, podruhé dobyla antukovou "tisícovku" v Madridu a ještě hrála finále v Indian Wells a ve Stuttgartu.

Na French Open se tak nepřekvapivě řadí mezi největší favoritky, navíc může z tenisového trůnu sesadit obhájkyni Igu Šwiatekovou. Běloruska zatím v Paříži neztratila set, po Martě Kosťukové si poradila i s krajankou Irynou Šymanovičovou a čtvrtým rokem po sobě postoupila v areálu Rolanda Garrose do třetího kola. A teprve až letos v něm uspěla, když přehrála bez ztráty servisu Kamillu Rachimovovou.

Statistiky zápasu Sabalenková - Rachimovová

Proti přemožitelce Sáry Bejlek z prvního kola od začátku dominovala a v utkání musela odvracet jen jeden brejkbol. Favoritka dnes předvedla parádní představení na podání, Rusku zasypala šesti esy, dvojchybu spáchala pouze jednu a trefila 73% prvních servisů.

Po utkání Sabalenková vynechala s odkazem na duševní zdraví tiskovou konferenci. Běloruská tenistka prostřednictvím pořadatelů vzkázala, že se na středečním setkání s novináři, kde dostala i otázku na roli své vlasti ve válce na Ukrajině, necítila bezpečně. Od organizátorů Roland Garros se jí dostalo podpory a nehrozí jí žádný postih.

Sabalenková tímto vítězstvím zkompletovala účast ve druhém týdnu všech grandslamů, na ostatních třech byla minimálně v semifinále.

Ve svém prvním osmifinále na Roland Garros Sabalenková narazí na finalistku z roku 2018 Sloane Stephensovou (h2h 3:0), s níž vyhrála všechny tři vzájemné duely ve třech setech. Američanka si ve 3. kole poradila 6:3, 3:6, 6:2 s Kazaškou Julií Putincevovou.

"Musela jsem být hodně trpělivá, s Julií je velmi těžké hrát. Věděla jsem, že to bude velká bitvu a že musím zůstat klidná. Hrát svou hru a dělat to, co jsem si před zápasem naplánovala," komentovala 30letá Američanka, jež se mezi šestnáctku nejlepších v Paříži dostala již podeváté v kariéře.

"Cítím se tady opravdu dobře, odehrála jsem tu několik ze svých nejlepších turnajů. Na antuce hraju ráda, je to můj nejoblíbenější povrch," dodala vítězka US Open 2017.

Elina Svitolinová pokračuje v parádní jízdě na francouzských antukových dvorcích. Po sobotním triumfu ve Štrasburku vítězí i na French Open, na kterém podruhé v řadě otočila nepříznivý vývoj.

Bývalá světová trojka hrající první grandslam po mateřské pauze zdolala v repríze štrasburského finále 2:6, 6:2, 7:5 Annu Blinkovovou a svou neporazitelnost protáhla na sedm zápasů.

"Nevím, co tu mám od sebe očekávat, ale jsem vážně spokojená s tím, jak tu hraju. Snažím se jít od zápasu k zápasu a jsem moc šťastná, jak ty zápasy uzavírám," dodala bývalá vítězka Turnaje mistryň.

O čtvrtfinále, kterým by vyrovnala své pařížské maximum z let 2015, 2017 a 2020, si zahraje s další Ruskou Darjou Kasatkinovou, s níž vyhrála všech šest vzájemných zápasů. Kasatkinová, která na cestě za obhajobou loňského semifinále neztratila ještě ani set, dnes rozdrtila 6:0, 6:1 Američanku Peyton Stearnsovou.

Jessica Pegulaová patří v posledních letech k nejpravidelnějším účastnicím závěrečných kol, včetně těch na grandslamových turnajích. Aktuální světová trojka nezvládla od poloviny loňského března pouze jednou vstup do klasického vyřazovacího turnaje. Na French Open, kde loni prošla do čtvrtfinále, však mohla jedině překvapit.

Američanka si dosud zahrála pět čtvrtfinálových utkání na podnicích velké čtyřky a do dalšího kola se ještě nikdy nepodívala. A na první grandslamové semifinále bude čekat dál, protože v Paříži vypadla už ve třetím kole s Elise Mertensovou. Proti skvěle hrající Belgičance příliš chybovala, uhájila jen tři z osmi gamů na servisu a neodvrátila ani jeden z pěti brejkbolů. Prohrála tak i třetí vzájemný souboj a je už čtvrtou vyřazenou zástupkyní TOP 10.

Statistiky zápasu Pegulaová - Mertensová

Bývalá světová dvanáctka Mertensová si zahraje o své čtvrté grandslamové čtvrtfinále, premiérové na pařížské antuce a první od US Open 2020. Na cenný skalp se pokusí navázat proti Anastasii Pavljučenkovové.

Bývalá světová jedenáctka pokračuje ve skvělé formě na francouzských antukových dvorcích. Po čtvrtfinále na generálce ve Štrasburku má na dosah postup mezi nejlepší osmičku také na French Open, kde startuje poprvé od předloňského finále. Ruska v derby zdolala 4:6, 6:3, 6:0 Anastasii Potapovovou, která stále čeká na první grandslamové osmifinále.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 49.600.000 eur
páteční výsledky (2. 6. 2023)
• Dvouhra - 3. kolo •
Muchová (ČR) - Beguová (27-Rum.) 6:3, 6:2
Sabalenková (2-) - Rachimovová (-) 6:2, 6:2
Mertensová (28-Belg.) - Pegulaová (3-USA) 6:1, 6:3
Kasatkinová (9-) - Stearnsová (USA) 6:0, 6:1
Pavljučenkovová (-) - Potapovová (24-) 4:6, 6:3, 6:0
Svitolinová (Ukr.) - Blinkovová (-) 2:6, 6:2, 7:5
Avanesjanová (-) - Tausonová (Dán.) 3:6, 6:1, 7:5
Stephensová (USA) - Putincevová (Kaz.) 6:3, 3:6, 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

37
Přidat komentář
Fransoas
Dostatečně nechápu vyjádření organizátorů. Jediný závěr se dá říci,že jí někdo kryje,anebo jsou v tom peníze. WTA ani ATP to bohužel nezvládají a učinili kulišácký závěr - umožnily jim hrát pod neutrálnl vlajkousmile smile.
Reagovat
IngStavinoha
já eště nakonec budu temu brojlerovi fandit smile
Reagovat
IngStavinoha
a Nasťa s Kosatkou tež vyborně - jakkoliv zde po starym dobrym vzoru Rudeho prava "bez statni přislušnosti" smile
Reagovat
Liverpool22
nakonec otočila zápas a po výborném výkonu zaslouženě postupuje věřme, že do zápasu s Muškou. Nakonec asi rozhodla fyzička jelikož Tauson na konci už vypadala dost unaveně. Avanesyan potvrdila, že vyřazení Benčič nebyla náhoda a její překvapivá jízda turnajem pokračuje.
Reagovat
tommr
Avanesyan se v poslední době hodně zlepšila. Ještě loni jí bez problémů porazily Brenda i Linda Fruhvirtovy ...
Reagovat
Liverpool22
Ona je výborná atletka - má i atletickou postavu a Benčič i dnes Tauson uštvala či upinkala v dlouhých výměnách - hodně to mixuje umí bránit i útočit.....
Reagovat
com
co se to deje.. Postupuje jedna Ruska za druhou a hoooodne hráček mimo top 100 smilesmile
Reagovat
Liverpool22
Pokud myslíš Avanesyan, tak ta má armenské kořeny, ale reprezentuje Rusko - dnes opět hrála suprově smile Věřme, že její jízda skončí ve 4. kole s Muškou a slavit se nebude na Kavkaze či Arménii, ale na Moravě či na Hané smile
Reagovat
aape
tak rusky mají "překvapivě" skvělou kondici, asi mají v rusku k dispozici nějaký dobrý materiál, nejspíš něco zbylo z olympiády
Reagovat
IngStavinoha
jak jinak - kdo chce psa bít... a toho Babiša byste "pro klid" taky potřebovali dostat nejlíp rovnou do tepláků smile
Reagovat
Liverpool22
bere 1. set nad překvapením turnaje Avanesyan. Vítězka duelu půjde případně na naší Mušku - těžko říct, která by pro Mušku byla lepší - spíše asi Avanesyan jelikož Clara vypadá celkem nadupaně
Reagovat
tommr
Tauson je nebezpečná soupeřka ale má podobné problémy se zdravím jako Muška ...
Reagovat
Liverpool22
smile jasně, ale furt je mladá a celkem nažhavená na úspěch. Nicméně teď trošku vadne a prohrává 1:4. Pro Mušku možná lepší Avanesyan, které by to nemusela dát v hlavě
Reagovat
tommr
já to upřímně řečeno ani nesleduju. Důležitý bude aby Muška porazila Begu. Pokud se jí to povede (a nezraní se při tom) tak ten další zápas musí vyhrát ať už bude hrát s tou nebo onou ...
Reagovat
Liverpool22
Ano - důležité je aby Muška smile porazila Begu. Nicméně 4. kolo sranda nebude jelikož obě hrajou úžasně smile
Reagovat
Liverpool22
srovnáno 1:1 na sety smile
Reagovat
zfloyd
Begu bude těžký postupový oříšek na rozlousknutí
Reagovat
zfloyd
zápas o ničem ,obě se snaží o to která prohraje v příštím kole s Darjou
Reagovat
tommr
já bych řek že je to dost třaskavý derby ... smile
Reagovat
zfloyd
ale jo atmosféra je hodně dobrá
Reagovat
Liverpool22
Svitolina nemá servis - teď to mohla doklepnout
Reagovat
Vlk-v-trave
kloubouk dolu pred Monfilsovou, jeste nedavno rodila, a ted hraje velmi dobry zapas... no a muze to byt mozna nej. zapas v zenske casti do 3.kola... i to hodne hovori o letosnim RG:)
Nebot uplne to ze sedadel nezveda, a dost to zachranuje nabity kurt divaky, ketri berou Elinu jak domaci...

Doufejme, ze zapas Muchova vs. Begu to prekona:)
Reagovat
zfloyd
Muška bude mít noční šichtu
Reagovat
Liverpool22
to jo. Pokud Musetti bude hrát 5 setů, tak Muška může nastoupit někdy v cca 22hodin smile
Reagovat
EllNino
podle mě ji přesunou na první možný volný kurt
Reagovat
tommr
u mužů je pětiseták skoro jistota. Takže doufám že máš s tím přesunem pravdu ...
Reagovat
Liverpool22
Já doufám, že je nepřesunou jelikož na hlavních kurtech bude ještě dlouho obsazeno - takže jedině přesun na menší kurt což si myslím, že by Mušce nehrálo do karet. Spíš tedy ať Musetti zabere a vyhraje 3:0 a je po problému smile
Reagovat
tommr
i ty tři sety ale budou znamenat posun začátku někam okolo 21. hodiny ...
Reagovat
Liverpool22
Musetti plní plán na jedničku a vede 2:0 - snad se nezasekne smile
Reagovat
tommr
jj zatím to vypadá dobře, ale Norrie se asi jen tak lehce nevzdá ...
Reagovat
Vlk-v-trave
hmmm, se nikdy nedostala na RG dal nez do 3 kola.

zajimavosti je, ze pred AO23 jeji nejuspesnejsi Majory byly jasne Wimbledon a USO. Na USO ma dokonce 2xSF.

Pred AO23 se nikdy nedostala v Australii prez 4.kolo

Ted je jeji neujuspesnejsi major Australie, a je mozne, ze RG si k tomu AO muze pripsat...coz by byl slusny paradox, kdyby z dvou nejmene uspesnych majoru mela prvni dve vitezstvi:)
A stat se to muze...dokonce bych rekl, ze to je hodne realne... zatim bombarduje dost zdarile.

Pokud do 4.kola chytne Sloane, muze to byt zajimava podivana, a nebo vrazdeni vlcich oci... tipovat bych to nechtel:)))
Reagovat
Liverpool22
Jak je na tom Aryna se uvidí právě ve 4. kole v souboji se Slůnětem - pokud postoupí. To by mohla být pěkná bitva - asi na 3. sety a možná bych trošku více favorizoval Slůně právě díky antuce. smile
Reagovat
zfloyd
Aryna si udělala z antuky hard hřiště
Reagovat
paddy
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
IngStavinoha
hmmm... výstavní tuková plótvička smile
Reagovat
IngStavinoha
dobře vybraný díl... smile ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist