Rusko varuje před Ukrajinou v NATO, zatímco Zelenskyj tlačí na alianci

Rusko varuje, že ukrajinské členství v NATO by způsobilo problémy na spoustu let. Kreml to v pátek vzkázal prostřednictvím svého mluvčího Dmitrije Peskova. Reagoval tak na čtvrteční vyjádření ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského, podle něhož chce Kyjev v červenci znát postoj aliance k členství jeho země. 

"S politováním konstatujeme, že se ukazuje nepřipravenost, neochota a neschopnost kyjevského režimu řešit existující problémy u jednacího stolu," řekl Peskov podle agentury Reuters s tím, že ukrajinské členství v NATO představuje potenciální problém na mnoho let dopředu. 

Členské země NATO v deklaraci summitu v rumunské Bukurešti z dubna 2008 uvítaly aspirace Ukrajiny a Gruzie na členství v alianci a vyjádřily souhlas s tím, že se oba státy stanou jejími členy. Dosud se tak ovšem nestalo, přičemž Gruzii napadlo Rusko ještě téhož roku v létě. Ukrajině v roce 2014 nejprve anektovalo poloostrov Krym, loni v únoru pak zahájilo invazi na její území.

Ukrajinský prezident ve čtvrtek na summitu Evropského politického společenství v Moldavsku podle TVP prohlásil, že Kyjev chce jasné rozhodnutí o své budoucnosti v Severoatlatnické alianci na červencovém summitu v litevském Vilniusu. 

Související

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Dmitrij Peskov Rusko Ukrajina NATO Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy