ČSSD uvažuje o změně názvu, na sjezdu chce řešit další směřování strany

Na plánovaném sjezdu České strany sociálně demokratické (ČSSD) by měli delegáti mimo jiné probírat změnu názvu na Sociální demokracie se zkratkou soc.dem. O navrhované změně informuje server Novinky.cz s tím, že bývalá vládní strana chce během dvoudenního sněmu probrat hlavně své další směřování.

Sjezd ČSSD, který proběhne o víkendu 10. a 11. června, by se měl podle předsedy strany Michala Šmardy věnovat kromě debaty o případném novém názvu či logu strany také schválením hodnotových a programových priorit a volbě vedení. 

Pro navrhovanou změnu názvu a celé značky by musela strana změnit svoje stanovy z roku 1993, k čemuž bude potřebovat podporu dvou třetin hlasů od přítomných delegátů. 

Michal Šmarda pro server Novinky.cz a deník Právo také uvedl, že hlavním cílem změny názvu a loga je zavedení nového stylu komunikace. Sám chce navázat hlavně na tradici nejstarší české dosud fungující strany, která vznikla v roce 1878 pod názvem Českoslovanská sociálně demokratická strana dělnická v Rakousku a později se přejmenovala na Československou sociální demokracii.  

Poslední návrh na změnu názvu padl na sjezdu ČSSD v roce 2019, kdy se měla prezentovat zkratkou SD, tento bod ale členové strany zamítli. 

Sociální demokracie byla založena v roce 1878 v pražské hospodě U Kaštanu. V roce 1920 se od ní oddělilo marxistické křídlo, z něhož později vznikla komunistická strana. Po skončení druhé světové války na jaře 1945 obnovila svou činnost jako jedna ze složek Národní fronty.

Spor mezi přívrženci spolupráce s komunisty a zastánci ideové samostatnosti vyvrcholil v únoru 1948, kdy zvítězila první skupina, stranu zlikvidovala a splynula s KSČ. Část členů emigrovala a v Londýně založila exilovou stranu. Po listopadu 1989 strana svoji činnost obnovila. V zákonodárných sborech nebyla mezi lety 1990 a 1992, když neuspěla ve volbách do Federálního shromáždění a České národní rady. Sněmovní volby poté vyhrála celkem čtyřikrát – v letech 1998, 2002, 2010 a 2013. 

V posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 zaznamenala ČSSD nejhorší výsledek v historii samostatné České republiky, když se ziskem 4,65 procenta hlasů skončila šestá a do dolní komory se poprvé od roku 1992 nedostala.