GDV očekává navýšení objemu pojistného


			GDV očekává navýšení objemu pojistného
2.6.2023 Zahraničí

Takzvaný „upravovací faktor“ neboli aktualizační index zveřejňovaný Celostátním svazem německého pojišťovnictví (GDV) pro pojištění obytných objektů se v porovnání s předchozím rokem pro letošek zvýšil o bezmála 15 %. Vedle pojistného porostou také pojistné částky, aby se předešlo podpojištění.

„Vycházíme z toho, že celkové pojistné poroste letos v pojištění obytných budov o 16 %,“ prohlásil hlavní jednatel GDV Jörg Asmussen. To je také nejvyšší odhadovaný index mezi jednotlivými druhy pojištění. U pojištění domácností počítá zástupce asociace s přírůstkem objemu pojistného o 6 %.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Umělá inteligence v pojišťovnictví má obrovský potenciál


V odvětví pojištění aut předpovídají pojišťovny naproti tomu pouze nižší nárůst. „Zde vycházíme z růstu pouze o 3 %, protože statistiky nových registrací aut a přepisů majitelů nedosáhnou ještě úrovně před koronavirovou krizí. Škody v pojištění aut se dále silně prodražují, také vzhledem k tomu, že ceny náhradních dílů nadále stoupají. A to pouze o něco navýšené příjmy z pojistného asi nebudou schopné kompenzovat,“ komentoval dále situaci Jörg Asmussen.

Pojištění domácnosti letos podle prognózy posílí o 4 %, podobně jako pojištění přepravy a leteckých transportů. Celkově vycházejí německé pojišťovny v neživotních odvětvích z letošního přírůstku pojistného ve výši 5,7 %.


Mohlo by vás zajímat: V uplynulém roce stoupl počet dopravních nehod cyklistů


Pro oblast životního pojištění, penzijních pojišťoven a penzijních fondů se čeká v GDV naproti tomu meziroční úbytek pojistného o 5,5 %. Soukromé zdravotní připojištění posílí podle asociace na předepsaném pojistném o 3,5 %. Všeobecně napříč všemi druhy pojištění osob lze pro rok 2023 podle prognózy počítat s nepatrným přírůstkem 0,4 %.

Pro porovnání: v roce 2022 kleslo pojistné v životních odvětvích v Německu o 6 % na více než 97 miliard EUR.  Prognóza pro rok 2023 počítala na podzim loni ještě jen s prakticky nulovým růstem (+0,1 %). Hlavním faktorem přitom byly slabší vyhlídky na vývoj jednorázových vkladů.


Mohlo by vás zajímat: ČAP Insurance talk: U mikrofonu Pavel Řehák


I celkově byly výsledky za loňský rok nevýrazné: pojistné napříč odvětvími kleslo meziročně o 0,6 % na 224 miliard EUR. Nicméně na konci minulého roku byla GDV už optimističtější, když předpovídala pro rok 2023 růst pojistného o 2,9 %.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články