Stát chce od Ruska žádat nájemné za bytové domy v Praze a budovy konzulátů

Česko bude po Rusku žádat nájemné téměř u šedesáti pozemků, jde například o byty ve Schwaigerově ulici v Praze či budovy konzulátů v Karlových Varech a Brně. Vyplývá to z dokumentu ministerstva zahraničí. Rusko podle vlády pozemky využívá k jiným účelům a nevidí proto důvod je nadále poskytovat bezplatně. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) bude zároveň Česko po zemi vyžadovat navrácení peněz za poslední tři roky užívání.

Vláda v polovině května zrušila devět usnesení ze sedmdesátých a osmdesátých let, kterými se svěřily tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům. Rusko podle kabinetu pozemky využívá k jiným účelům, není tudíž důvod je nadále poskytovat bezplatně. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude stát po Rusku požadovat nájemné, které je pro dané pozemky obvyklé. 

Ministr zahraničí Jan Lipavský tehdy řekl, že Česko také bude po Rusku vyžadovat navrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky. Dodal, že rozhodnutí vlády bude znamenat nárok státu vůči Rusku ve výši nižších desítek milionů korun. 

Rozhodnutí se týká devětapadesáti parcel o celkové ploše 49 271 metrů čtverečních. Jde o pozemky v ulicích Ovenecká, Pod Kaštany, Schwaigerova, Wolkerova a na Sibiřském náměstí v pražském Bubenči. Dále jde o pozemky s budovami zrušených konzulátů v Karlových Varech a Brně a rekreačním střediskem Šohajka ve Vlkančicích ve Středočeském kraji.

Lipavský dříve uvedl, že Rusko v Česku vlastní dvaačtyřicet budov, všechny kdysi označilo za objekty mise, tedy využívané k diplomatickým účelům. Ministerstvo podle ministra při revizi zjistilo, že desítky z nich k deklarovaným účelům neslouží. Česká diplomacie proto Rusko vyzvala, aby způsob užívání upřesnilo. Upozornila ho také na „zjevný nesoulad při porušení pravidel“ včetně toho, že správa takových nemovitostí podléhá daňovým povinnostem.

Rusko výzvy odmítlo, proto ho ministerstvo v červenci 2020 nótou informovalo, že Česko od daného termínu nemovitosti nesloužící k diplomatickým účelům za místnosti mise neuznává. Objekty bývalých konzulátů ve Varech a v Brně pozbyly status konzulárních místností od loňského května.