Karel III. zahájil v Rumunsku první zahraniční cestu po korunovaci

foto Britský král Karel III. (vpravo) zahájil návštěvu Rumunuska, 2. června 2023, Bukurešť. Vlevo rumunský prezident Klaus Iohannis.

Bukurešť - Britský král Karel III. dnes zahájil v Rumunsku svou první zahraniční cestu po květnové korunovaci. V Bukurešti ho přivítal rumunský prezident Klaus Iohannis, i když cesta má jinak převážně soukromý charakter. Britský monarcha, který tvrdí, že mu koluje v žilách i trochu transylvánské krve, v příštích dnech patrně navštíví i tuto rumunskou oblast, kde jeho nadace vlastní několik nemovitostí. Podle rumunského tisku v zemi zůstane do příštího týdne.

Při setkání s prezidentem Iohannisem britský král připomenul své příbuzenské vazby s rumunskou královskou rodinou i to, že Rumunsko poprvé navštívil před 25 lety. "Vždy jsem se v Rumunsku cítil jako doma," uvedl Karel III. Rumunský prezident mu poděkoval za to, že šíří dobré jméno Rumunska ve světě, i za nasazení ve prospěch rumunského kulturního dědictví.

Karel III. v roce 2015 ještě jako princ Charles spustil v Rumunsku aktivitu své nadace, která se tam stará o ochranu kulturního i přírodního dědictví.

Král v době návštěvy Rumunska navštíví také obec Viscri v Transylvánii, kde vlastní nemovitosti. Karel III. do Rumunska přicestoval bez své choti Camilly.

V minulosti král tvrdil, že mu v žilách "koluje trochu transylvánské krve", protože je vzdáleným příbuzným středověkého valašského knížete Vlada III. Napichovače. Ten se stal inspirací pro fiktivní postavu hraběte Drákuly.

Karel III. poprvé navštívil Rumunsko ještě jako princ v roce 1996 a v posledních letech se do této země pravidelně vrací, uvedla agentura DPA. Jeho oblíbeným místem je právě historická vesnice Viscri, jejíž památky jsou zapsané na seznamu dědictví UNESCO.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď