Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023)

Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023) Zdroj: Blesk: Jiří Koťátko

Premiér Petr Fiala
Premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil do pořadu Blesku Ptám se, pane premiére (18.5.2023)
Petr Fiala (ODS) v Otázkách Václava Moravce (14.5.2023)
Petr Fiala na ideové konferenci ODS (13.5.2023)
Petr Fiala na ideové konferenci ODS (13.5.2023)
9
Fotogalerie

Nikdo už nesmí vylamovat u soudu dveře. Zavedeme otáčivé, ubezpečil Fiala po incidentu s Peterkovou

Bezprecedentní vtrhnutí zfanatizovaného davu do soudní síně, kde se zrovna projednával případ nešťastné osůbky Jany Peterkové, při kterém dav vylomil dveře soudní síně, má dohru u samotné vlády.

„Tohle se v demokratické společnosti stát nemůže. Nelze to akceptovat. Jak bychom se mohli podívat našim dětem do očí, kdybychom to nechali jen tak? Vylomit dveře v soudní síni je špatně ve všech směrech,“ hřměl premiér Fiala na mimořádném zasedání vlády.

„Vylamování dveří u soudu nemůže být v budoucnu akceptovatelné. To, co se stalo, nesmí být zapomenuto, ale nesmí se to opakovat. Z toho důvodu s okamžitou platností zadávám příkaz, aby se ve všech budovách soudů vyměnily běžné dveře za otáčivé, aby tak rozvášněný dav pologramotů nemohl poničit už žádné dveře,“ dodal Fiala, který tak měl věc za vyřízenou.

Podle odborníků však premiér Fiala nepochopil celý problém.

„Tam nešlo o to, že ti lidé vylomili dveře, ale o to, že je vůbec napadlo vniknout násilím do soudní síně,“ domnívá se Aleš Rozinka, který se specializuje na davy s nižším IQ.

„Tím, že dáme do soudních budov otáčivé dveře, nic nevyřešíme. Tihle lidé neumí otáčivé dveře používat. Je to pro ně nové a jiné. Oni nemají nové a jiné věci rádi. Bojí se jich. Pokud narazí u soudu na otáčivé dveře, zcela jistě je vyprovokují k agresivitě a vylomí i ty otáčivé,“ je přesvědčen Aleš Rozinka, který se domnívá, že otáčivé dveře u podobného davu, jaký byl v případě soudního líčení Peterkové, naopak vyprovokují k útoku.

„Já navrhuju v soudních síních nepoužívat dveře vůbec. Ono to vyjde na stejno. Zfanatizovaná svoloč z ulice vrhne do soudní místnosti tak jako tak a bez dveří alespoň odpadne ten mediální humbuk. Pokud davu nebude stát nic v cestě, přijde do soudní síně, tam si zakřičí gestapo, gestapo, možná si i zahajluje a potom si půjde po svých. Dveře všechno akorát zhoršují a vyvolávají v lidech to nejhorší,“ uzavřel svou myšlenku Aleš Rozinka.

Podle Marka Blatného z organizace Na půl cesty, která se mimo jiné stará o mentálně postižené lidi, je však problém ještě někde jinde.

„Tam je hlavní problém v tom, že je všeobecně předpokládáno, že lidé se chovají podle nějakých pravidel. Že když máte na dveřích nápis nevstupujte, tak tam lidé nevstoupí. To je však omyl. Z mých letitých zkušeností u lidí s mírnou mentální retardací nápisy nic neřeší. Pokud vůbec umí číst, nedokážou pochopit podstatu textu. V tomto případě by měl před každou soudní síní stát proškolený sociální pracovník, který by měl lidem v klidu vysvětlit, jak se mají chovat, a pomoct jim pochopit svět kolem nich. Těmto lidem připadá svět kolem nebezpečný a oni ho nechápou. Musíme jim to vysvětlit a taky jim třeba pomoct zajít si na záchod, protože dost lidí v jejich stavu to samo neumí," dodal Marek Blatný.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je nejhorší státní rozpočet v Česku posledních let.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>