Roztržka na tiskovce. Sabalenková odmítla mluvit s Ukrajinkou o Lukašenkovi a válce

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Jako temný mrak se nese nad tenisovým světem účast Rusů a Bělorusů na elitních turnajích, především na aktuálním Roland Garros. Světová dvojka Aryna Sabalenková, jež nastupuje pod neutrální vlajkou, čelila na tiskové konferenci po druhém kole pařížského grandslamu přímým dotazům o válce na Ukrajině a běloruském diktátorovi Alexandrovi Lukašenkovi. A výsledek? Tenistka z Minsku odmítla ukrajinské novinářce Darji Meščerjakovové jakkoliv odpovědět. „Nemůžu pochopit, že za sebe není schopná nic říct,“ kritizuje běloruskou hráčku Meščerjakovová.

„Jsem proti válce,“ vyjádřila se opakovaně Aryna Sabalenková, jedna z největších tenisových hvězd současnosti. Vítězka letošního Australian Open ale kromě této fráze nic konkrétnějšího nepřidala. Ani o útocích na civilní cíle, ani o porušení mezinárodního práva, ani o roli běloruského diktátora Alexandra Lukašenka a jeho režimu. Zato opakovaně lituje sama sebe, protože údajně čelí nevraživosti nejen ze strany ukrajinských soupeřek.

V Paříži se toto téma pokusila otevřít ukrajinská novinářka Darja Meščerjakovová ze sportovního webu Tribuna, která Bělorusce po utkání druhého kola Roland Garros položila následující otázku: „V roce 2020 jste podepsala dopis na podporu Lukašenka. Bylo to v době, kdy nechal mučit demonstranty a mlátit je na ulicích. A také jste se společně s ním objevila na oslavě nového roku. Jak je možné, že potenciální světová jednička podporuje diktátora a…“

Vtom se ozvala Sabalenková a uvedla, že k tomu nemá co říci a že děkuje za otázku.

Reportérka navázala dalším dotazem na to, zdali může Sabalenková sama za sebe odsoudit fakt, že z Běloruska míří na Ukrajinu raketové útoky. „Nemám k tomu žádný komentář,“ odmítavě reagovala Sabalenková.

Další otázku už reportérka nedokončila, do výměny totiž vstoupila moderátorka tiskové konference, která se stará o komfort respondentek. „Takže podporujete všechno, protože o tom nechcete mluvit. Nejste nedůležitý člověk, Aryno,“ stihla ještě říci Ukrajinka předtím, než se dostali ke slovu další přítomní novináři.

Sabalenková je velkou autoritou, ale nic neřekne

Tenisovému světu se podařilo získat exkluzivní vyjádření reportérky Meščerjakovové k incidentu s běloruskou tenistkou. „Situace je pro nás v tenise strašná, protože lidi jako Sabalenková převracejí fakta a tváří se, jako by ukrajinští hráči byli agresivní, případně něčím vinní. Rusové a Bělorusové jsou pokrytečtí, říkají jen, že jsou proti válce. Za mě je nefér, že ukrajinští tenisté nemají místo, kde by mohli trénovat, odpočívat a žít. Stejně jako já museli opustit domov, vedení tour jim ale nijak nepomáhá,“ uvedla novinářka ukrajinské Tribuny.

A běloruskou hvězdu, které k úspěchům standardně gratuluje i Lukašenko, rozhodně nešetřila. „Sabalenková se objevila po boku diktátora. Nechala se s ním fotit a dobrovolně podepsala dopis na jeho podporu. Jak je to možné? Jak může zastávat takové hodnoty? Je velkou inspirací a autoritou pro miliony lidí. Hraje si na oběť, osobně ale neřekne nic, nebere na sebe žádnou zodpovědnost, schovává se za zády jiných lidí,“ kritizovala Meščerjakovová.

„Přitom i kdyby otevřeně podporovala Lukašenka a válku, stejně by mohla hrát tenis, nikdo by ji nevyhodil. Jenom Britové by jí asi nepovolili startovat na Wimbledonu,“ zamyslela se Meščerjakovová.

Situace v Bělorusku je napjatá od léta 2020, kdy tamní diktátor Lukašenko vyhrál prezidentské volby, jež byly podle opozice i mezinárodních pozorovatelů zmanipulované. Jeho vyzývatelkou tehdy byla Svjatlana Cichanouská, která je aktuálně v exilu (podobně jako třeba běloruská nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová).

Koncem loňského února začala Ruská federace s logistickou podporou Běloruska invazi na Ukrajinu. Válka stále trvá, na obou stranách si vyžádala desetitisíce životů.

Pětadvacetiletá Sabalenková v pátek zvládla třetí kolo proti Rusce Kamille Rachimovové (6:2, 6:2) a poprvé v kariéře postoupila do osmifinále Roland Garros. Po turnaji by se mohla dostat na pozici světové jedničky. K jistotě posunu jí stačí, když v Paříži dosáhne lepšího výsledku než aktuální vládkyně pořadí Iga Šwiateková z Polska.

Pokud by takový scénář nastal, znamenalo by to pro Sabalenkovou také zvýšenou mediální pozornost a patrně více podobných dotazů, jaké jí kladla Meščerjakovová.