Na testy před draftem vyráží čtyři čeští mladíci. Zaujmou kluby NHL?

Michael Hrabal | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

2. června 2023, 20:40

Martin Voltr

Další generace světových talentů už odpočítává poslední měsíc do velikého kariérního kroku – draftu NHL. Zhruba stovku nejlepších si kluby slavné soutěže během následujícího týdne „proklepnou“ na tradičním NHL Scouting Combine.

Jistě, zámořské organizace sbírají poznatky o mladých talentech už roky dopředu. Necelý měsíc před draftem ale mají jedinečnou příležitost potkat je hromadně na své půdě a dozvědět se o nich poslední dílky informací, které jim zapadnou do celkové skládačky.

Letošní NHL Scouting Combine se koná od 4. do 10. června v prostorách KeyBank Center a HarborCenter v Buffalu. Pozvánku na něj obdrželo 106 hráčů – sedm gólmanů, 34 obránců a 65 útočníků.

Chybět nebudou největší hvězdy a favorité na čelní příčky. Tedy Kanaďané Connor Bedard a Adam Fantilli, dále Američan William Smith nebo Švéd Leo Carlsson.

K Niagarským vodopádům mají namířeno také čtyři čeští hokejisté: brankář Michael Hrabal, obránce Jakub Dvořák a útočníci Eduard Šalé a Jakub Štancl.

O brněnském klenotu Šalém se dlouho mluví jako o české jedničce nadcházejícího draftu, nicméně z vyhlídek expertů na elitní pětku či desítku postupně klesl. Stále by se však asi měl dočkat v prvním kole. Hrabal pomýšlí na kolo druhé i pomyslný status nejlepšího brankáře.

Liberecký Dvořák se v odhadech pohyboval kolem páté či šesté desítky, o zajímavější vyhlídky ho bohužel připravily zdravotní potíže. Exslávista Štancl, jenž poslední dva roky strávil ve Švédsku, patří k hráčům, kteří budou na své jméno čekat později.

Slováků má dorazit na NHL Scouting Combine šest. Chybět nebude hlavní eso Dalibor Dvorský, jehož doprovodí Alex Čiernik, Adam Gajan, Samuel Honzek, Martin Mišiak a Maxim Štrbák. Mezi dalšími jmény zaujme Kanaďan Oliver Bonk, syn někdejšího českého esa Radka Bonka.

Co na převážně osmnáctileté hokejisty čeká?

První dny budou mít vyhrazené hlavně na pohovory se zástupci jednotlivých klubů. Ve středu se k tomu přidají zdravotní prohlídky, v pátek rozhovory se zástupci médií. Kdo úspěšně projde prohlídkami, ten se pustí do testů fyzické připravenosti. Většina z nich, sedm z jedenácti, ale proběhne až na závěr v sobotu.

Organizátoři připravili hráčům jednu novinku – aplikaci s podrobně rozepsaným osobním programem, v níž se bleskově dozví i o případných změnách.

„Jakmile spousta mladíků pobíhá kolem a snaží se dostat na testy či zdravotní prohlídky, pokaždé se stane, že někdo není ve správný čas na správném místě. Aplikace nám ale umožní kontaktovat hráče, aby věděli, kde mají být. Usnadní jim celý průběh akce,“ citují stránky nhl.com ředitele Centrálního skautingu NHL Davida Gregoryho.

Samotný draft proběhne 28. a 29. června v Nashvillu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz