Jordánský korunní princ se oženil. Svatba může jeho zemi těsněji provázat se Saúdskou Arábií

Události: Svatba jordánského korunního prince (zdroj: ČT24)

Jordánsko zažilo velkolepou svatbu korunního prince Husajna a dcery saúdskoarabského magnáta. Na rozdíl od evropských monarchií jde nejen o společenskou, ale i politickou událost. Podle agentury AP tento sňatek osvěžuje image jordánské monarchie a mohl by zemi, která je ceněna pro svou dlouhodobou stabilitu, pomoci navázat strategické partnerství se Saúdskou Arábií. Přestože Jordánsko nemá ropu a nedokáže obyvatelům poskytnout trvalý blahobyt, přežilo sto let v neklidné části Blízkého východu.

Manželka Rádžva pochází z významného saúdskoarabského rodu propojeného s královskou rodinou v Rijádu. Husajn je nejstarším synem jordánského krále Abdalláha. Domluvený sňatek to dle blízkovýchodního zpravodaje České televize Davida Borka nebyl, Rádžva se s korunním princem seznámila přes společného známého.

„Oba mají za sebou studium na školách ve Spojených státech a v Británii. Toto je prostě generace, která patří k té blahobytné společenské špičce arabských zemí, ve kterých je běžné, že tito lidé stráví nějaký čas na Západě a alespoň zčásti se pohybují v prostředí, které opravdu není středověké a feudální,“ okomentoval.

Nutné je však podle něj zmínit, že u těchto zemí, jako je Saúdská Arábie a Jordánsko, je tradičním pilířem společnosti rodina, popřípadě nějaký širší rod či klan. „Z toho plyne, že takovýto monarchický sňatek by určitě nebyl přípustný, pokud by nesouhlasili rodiče,“ upozornil Borek.

Zahraniční zpravodaj ČT Borek o budoucnosti jordánské královské rodiny (zdroj: ČT24)

Diplomatický aspekt

Diplomatický aspekt dle zpravodaje hrál také svou roli. „Jordánsko, byť má se Saúdskou Arábií hluboké a dlouhodobé vztahy, bude možná tímto se saúdskoarabskou monarchií více provázáno. (…) V mnoha úvahách rodičů nebo příbuzných obou svatebčanů to určitě hrálo roli,“ poznamenal.

Na svatbu dorazili i významní hosté, například britský princ William s manželkou Kate či zástupci japonské císařské rodiny. V ceremoniálu a oblečení se propojily prvky Západu i Orientu. Zvukovou kulisu na svatbě tvořily dudy, které do země kdysi přinesli Britové a v Jordánsku zdomácněly.

Před palácem svatbu sledovaly davy lidí. „Jsem velice šťastná, že jsem přišla a viděla svatební procesí na vlastní oči, ne jenom v televizi. Je tu skvělá atmosféra a chtěla jsem ji pocítit osobně jako kdokoliv z Jordánců,“ popsala přihlížející Lina Júnisová.

Ekonomické problémy

Za fasádou pompy a oslav je ale vše složitější. „Jordánsko čelí vážným ekonomickým problémům znásobeným přítomností 1,3 milionu syrských uprchlíků. Dále je tu hrozivý nedostatek v zásobování vodou a rostoucí nespokojenost s vysokou mírou nezaměstnanosti,“ uvedl orientalista z telavivské univerzity Meir Litvak.

Předloni byl bývalý korunní princ a bratr nynějšího krále Hamza umístěn do domácího vězení. Svět se dozvěděl o sporech uvnitř dynastie. Přetrvávajícím traumatem je také vojenská porážka v roce 1967. Král Husajn tehdy ztratil Západní břeh i Jeruzalém a Jordánsku zůstala jen symbolická role ochránce tamních svatých míst.

Navzdory všemu ale Jordánsko už sto let popírá prognózy o brzkém krachu monarchie. Nyní mají Jordánci i konkrétní představu o tom, kdo bude tvořit příští královský pár.