Nejlepší tým světa si na Tour de France může vybírat ze skvělých cyklistů a pro červencovou Grand Tour připravuje více než jen osm jezdců, pokud by vybrané cyklisty musel nahrazovat. To se stalo před Girem, vedení z různých důvodů muselo vyměnit půlku nominovaných a přesto tým dosáhl vítězství. Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel Jumba a jeho podřízení zatím počítají s tím, že kromě Jonase Vingegaarda se na start Tour postaví Wout van Aert, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Steven Kruijswijk, Nathan Van Hooydonck, Christophe Laporte a Sepp Kuss.

 

Sepp Kuss na Giro d'Italia předvedl svou extratřídu. 

Právě Kuss má před sebou těžký úkol, musí si odpočinout po náročném Giru, kde zásadně přispěl k celkovému vítězství Primože Rogliče a připravit se na Tour de France. Důležitý by měl být až v druhé polovině Tour, v nejdelších kopcích. Má tedy čas se rozjet ještě v průběhu závodu, jak to má ve zvyku. Kuss je jediným členem vítězného týmu z Gira v nominaci na Tour, Roglič se do předběžného výběru nedostal. Zatím nechám Primože na pokoji, říká Zeeman pro Algemeen Dagblad. Potom budeme spřádat nové plány. Pro letošní sezónu máme napsáno, že pojede i Vueltu. Takže to je určitě reálná možnost. Primož by také velmi rád jel a vyhrál Okolo Lombardie. I tyto kvality určitě má.

Rogliče v týmu pro Tour nahrazuje klasikář Van Baarle. Klasikáři mají v sestavě Jumba nad vrchaři navrch, s Vingegaardem jsou v sestavě jen tři, ještě Kuss a Kruijswijk, klasikářů je pět. Ale Van Baarle, Van Aert a Benoot jsou všestranní a velmi silní i v horách. V pozici prvního náhradníka je Wilco Kelderman, který měl být klíčovým domestikem pro Rogliče na Giru, jenže tvrdě spadl na Tirreno-Adriatico a byl nahrazen Kussem. 

Wilco se k nám připojí na cestě směrem k Tour. Pokud se ukáže, že ho budeme potřebovat, bude okamžitě k dispozici. Máme silnou lavičku. To nám dává klid, vysvětluje Zeeman. Kelderman automaticky nahradí kohokoliv ze sestavy, nezáleží na tom, zda to bude klasikář, nebo vrchař. 

Wout van Aert chce posbírat pár etap. 

Většina týmu pro Tour de France se sejde na start Critérium du Dauphiné už tuto neděli. Závodit budou Vingegaard, Kruijswijk, Van Baarle, Benoot, Van Hooydonck a Laporte a doplní je Attila Valter. Van Aert si vybral pozdější Okolo Švýcarska, jeho cílem je totiž nejenom pomoci Vingegaardovi k druhému vítězství v celkovém pořadí, ale chce vyhrát i některé etapy a zároveň se připravit na světový šampionát. Už dříve oznámil, že letos bude více šetřit silami a nebude usilovat o zelený dres pro vítěze bodovací soutěže.

Kuss mezi Girem a Tour závodit nebude. 

Jumbo-Visma pro Tour de France 2023: 

Jonas Vingegaard

Wout van Aert

Dylan van Baarle 

Christophe Laporte

Tiesj Benoot

Steven Kruijswijk

Sepp Kuss 

Nathan Van Hooydonck 

Wilco Kelderman (náhradník)