Debata o Bidenově zdraví se opět rozvířila poté, co upadl při ceremonii v Coloradu

Horizont ČT24: Spekulace o zdravotním stavu Joea Bidena (zdroj: ČT24)

Čtvrteční pád Joea Bidena na pódiu v Coloradu znovu vyvolal otázky ohledně jeho zdravotního stavu. Nejvyšší představitel v USA zakopl o nevhodně umístěný pytel s pískem, dle Bílého domu je ale v pořádku. Bidenovi kritici však upozorňují na jeho další obtíže. Nejde ale jen o ně. Dle průzkumu, který zveřejnil The Washington Post, jen 32 procent Američanů věří, že prezident je duševně schopen výkonu funkce. Šestačtyřicátá hlava USA přitom plánuje, že se příští rok na podzim pokusí mandát obhájit — pravděpodobně proti o čtyři roky mladšímu Donaldu Trumpovi.

Prezident v závěru ceremoniálu v Coloradu zakopl o černý pytel s pískem, který se používá například pro zatížení stativů mikrofonů, aby je nepovalil vítr. Po zbytek dne byl pak bez nadsázky detailně sledován každý Bidenův krok na cestě zpět do Bílého domu.

Osmdesátiletá hlava státu navíc měla sama potřebu ukázat, že je zdravotně v pořádku. Bidenovi kritici totiž okamžitě začali připomínat jeho dřívější potíže, např. při nastupování do letadla, pád na kole či zaváhání na schodech. Nejen političtí oponenti ihned zmínili, že podle nich Biden někdy před kamerami působí zmateně a plete si slova.

Bidenova schopnost vykonávat funkci se nejspíš stane tématem příštích voleb. Je nejstarším mužem, který kdy prezidentský úřad zastával. Nyní je mu osmdesát a rád by si funkci udržel až do ledna 2029.

Více než polovina demokratů chce, aby strana nominovala jiného kandidáta

Mezi republikány se šíří pomluva, že hlava státu trpí demencí. „Je jednodušeji ovladatelný lidmi, kteří ve skutečnosti tahají za nitky, pokud má potíže s vnímáním,“ míní uchazeč o republikánskou prezidentskou nominaci Vivek Ramaswamy.

Nejde však jen o politické rivaly, jak naznačuje poslední průzkum, který zveřejnil demokratické straně nakloněný deník The Washington Post. Bidenovo vládnutí dle průzkumu hodnotí kladně jen 36 procent dotázaných. A jen 32 procent Američanů věří, že prezident je duševně schopen výkonu funkce. Více než polovina demokratů chce, aby strana příště nominovala jiného kandidáta.

Průzkum voličských nálad v USA
Zdroj: Washington Post - ABC News / ČT24

Bidenovi navíc dává ve volbách menší šance než Donaldu Trumpovi. Ten na jeho pád v Coloradu ihned reagoval, na své poměry překvapivě mírně. „Doufám, že se nezranil. Musíte být velmi opatrní, protože nechcete, aby se něco stalo. I kdybyste měli sejít po plošině po špičkách,“ uvedl Trump. Narážel tak na záběr z West Pointu z roku 2020, kdy se mu kritici během vyhrocené kampaně vysmívali, že neumí sejít z pódia.

Trumpovi kritici — v době, kdy byl prezidentem — také zpochybňovali jeho duševní zdraví. Posměch u demokratů vyvolával třeba způsob, jakým tehdejší prezident pil z lahve. Bílý dům tehdy reagoval prohlášením, že hlava státu pravidelně absolvuje všechna vyšetření a je zcela zdravá. Obdobně odpovídá i současná administrativa. Poslední zveřejněná zpráva Bidenova neurologa jej popisuje jako zdravého a vitálního.