Lidé na Pardubicku se bojí o zdraví i kolapsu dopravy. Spalovna dostala po 17 letech zelenou

Lidé sepisují petici proti spalovně v Rybitví

Petice proti rozšíření spalovny v Rybitví

Spalovna nebezpečného odpadu v Rybitví u Pardubic by mohla být po dlouhých 17 letech schvalování dokončena. Před několika dny získala souhlasné stanovisko ohledně vlivu na životní prostředí (EIA). Prosadit modernizaci původní – v současnosti odstavené – spalovny se od roku 2006 snaží společnost AVE CZ. Pardubická radnice vzápětí obnovila petici proti projektu.

Spalovnu dlouhodobě nechtějí obyvatelé nejen Rybitví, ale například i Opatovic nad Labem a dalších obcí. Dokládá to i anketa CNN Prima NEWS. „No já určitě rozšíření spalovny nechci. Protože tady bydlíme a myslím si, že by to na životní prostředí mělo určitě špatný vliv,“ říká obyvatelka Rybitví a připomíná, že proti plánu bojuje její obec i město Pardubice.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt chlapečka zastavila život v Mostě. Máme no go zóny, bojíme se i ve dne, říká zastupitelka

„Samozřejmě, že to nechci, to nikdo nechce,“ přidává se další obyvatelka. Podle jejích slov nejde ani tak o ekologii, jako o výrazné zhuštění dopravy.

Na to upozorňuje i starostka Rybitví Eva Šmeralová: „Komunikace, která je jedinou příjezdovou cestou k této spalovně, je nevyhovující, a pak samozřejmě jde o životní prostředí.“ Náměstkyně pardubického primátora Jiřina Klčová (ANO) dodává: „Také vnímáme obavy občanů, kteří chtějí mít čistý vzduch a bojí se o spodní vody.“

Stávající petici sice podepsalo přes 10 000 lidí, ale Senát, kterému ji petiční výbor předal, shledal 2 700 z nich jako chybné. „Musíme je tedy dosbírat, aby petice byla považována za velkou a byla projednána na plénu Senátu,“ vysvětluje starostka. Podpisové archy jsou k dispozici například na podatelně magistrátu města nebo v turistickém informačním centru.

Zdraví obyvatel je naší prioritou, říká mluvčí firmy

Přes odpor místních obyvatel i pardubické radnice chce firma AVE CZ v realizaci projektu pokračovat. Podle ní je stanovisko EIA úspěšným završením dlouhodobého schvalovacího procesu, ve kterém byly v dokumentaci zapracovány všechny připomínky, a záměr nerozporovaly ani další nezávislé autority – Česká inspekce životního prostředí, Krajská hygienická stanice či Krajský úřad Pardubického kraje.

Předpokladem je, že spalovna pomůže s bezpečným odstraněním odpadu především v Pardubickém a sousedním Královéhradeckém kraji. „Naší prioritou je samozřejmě nadále zdraví obyvatel a pomoc s bezpečným nakládáním odpadů v kraji. V České republice významně chybí takováto zařízení na spalování průmyslového odpadu,” podotýká mluvčí společnosti Pavla Ivácková.

Firma teď může začít pracovat na žádosti o stavební a integrované povolení. Je ale potřeba ještě splnit 45 poměrně přísných podmínek.

Tagy:
Pardubice odpad ekologie životní prostředí petice Pardubický kraj spalovna Opatovice nad Labem Senát Parlamentu ČR Rybitví