Chvála kraťasům! Skvělá Muchová oslnila večerní Paříž a vybojovala maximum

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Snad i chladný večer na kurtu Simonne Mathieuové způsobil, že atmosféra zápasu mezi Karolínou Muchovou a Irinou-Cameliou Beguovou byla dlouho pouze komorní. Šlo ale o hodně. V otevřené části pavouka se hrálo o místenku v osmifinále Roland Garros, kde Muchová dosud nikdy nebyla. Na třetí pokus už ale šikovná Češka nástrahy třetího kola překonala, zároveň napotřetí konečně vyzrála na nebezpečnou Rumunku. „Hrála jsem opravdu skvělý tenis,“ hlásila po výhře 6:3 a 6:2 Muchová, která zkompletovala svou osmifinálovou sbírku z grandslamů.

Co bylo klíčem k vaší první výhře proti Irině-Camelii Beguové?
Věděla jsem, že nesmím zpomalit a že musím být agresivnější než v předchozích vzájemných zápasech. Dávala jsem si větší pozor na to, že mě bude chtít držet v delších výměnách přes bekhend. Snažila jsem se diktovat hru a nedát jí moc času, což fungovalo. Začátek byl sice pomalejší, ale potom jsem se, řekla bych, odvázala. Začala jsem do toho víc chodit, víc využívat dropshoty a přechod na síť.

Spousta dropshotů neboli kraťasů se vám vydařila, včetně těch forhendových ve stylu Rogera Federera v nejlepších letech. Jak jste s nimi spokojená?
Dneska mi udělaly dost bodů, jsem ráda, že jsem se jich držela. Myslím, že jsem snad ani jeden dropshot neprohrála. Byly to důležité body.

Nelze si nevšimnout vašeho chraplavého hlasu. Čemu to přičítáte?
Jsem trošičku nachlazená. Včera jsem nemluvila vůbec, dneska už ze sebe alespoň vypustím nějakou hlásku, takže se to zlepšuje.

V rozhovoru na dvorci jste ale mluvila hezky…
Já si vždycky dám nějakou pastilku, abych vydržela pět minut, ale pak se mi hlas zhoršuje.

Na zápas jste se načekala až do půl deváté večer. Jak jste vyplnila volný čas?
Objevila jsem tu takovou wellness místnost. Vypadá to jako ve školce, jsou tam vedle sebe postele. Využila jsem toho a dala si na nějakou hodinku šlofíčka. Pak už kluci hráli docela rychle, takže to uteklo.

Atmosféra na dvorci se zdála nejprve komorní, poté ale byli fanoušci slyšet. Vnímala jste to?
Lidi byli hlasití, hodně jsem slyšela své jméno, bylo to příjemné. Na zápase podle mě bylo i dost Čechů.

Nechyběli ani vaši rodiče, že?
Jsem ráda, že tady jsou a že viděli všechny zápasy. Pomáhají mi.

Zůstanou na další kolo?
V sobotu mají letět domů, ale nevím, jak to plánují.

V osmifinále na vás čeká šťastná poražená z kvalifikace Elina Avanesjanová. Co o 134. hráčce žebříčku víte?
Vůbec ji neznám, takže se budu muset kouknout, jak hraje. Je na dobré vlně, porazila Belindu Bencicovou a dneska Claru Tausonovou. S týmem si určitě sedneme a budeme se na ni muset připravit.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) – Irina-Camelia Beguová (ROU, 27.) 6:3, 6:2