Češi skupují zájezdy k moři letos nezvykle brzy. Míst kvapem ubývá i v tuzemských kempech

Lidé by podle prodejců neměli otálet s nákupem letní dovolené

Kam letos vyrazí Češi na dovolenou?

Sluneční počasí nejspíš probudilo v lidech myšlenky na dovolenou. Tuzemským prodejcům mizí zájezdy k moři, dá se říct, přímo pod rukama. Navíc se plní i kapacity kempů. Například jeden z oblíbených na Plzeňsku má už na celý červenec obsazené všechny chatky.

Paní Anna přijela na víkend do kempu na Plzeňsku s manželem a dětmi. Protože se jí tady líbí, plánuje, že se sem o letních prázdninách vrátí. „Jestli bude volné místo. Jezdíme do kempu v Čechách a poznáváme místní přírodu a lidi, je to prima,“ popsala Pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Kde si v Chorvatsku připlatíte a kde ušetříte? Nástup eura zahýbal s cenami

Týdenní pronájem plně vybavené chatky vyjde pro čtyři osoby v kempu, který navštívila paní Anna s rodinou, zhruba na 12 tisíc korun. Na červenec už jsou ale všechny zarezervované. „Je to dáno tím, že lidé vnímají ceny a zahraniční dovolena je pro střední příjmovou třídu téměř nedostupná,“ upřesnil provozovatel kempu Keramika Vladimír Čech.

Češi si na dovolené v tuzemském kempu chválí zejména, že jsou mezi krajany, jídlo si mohou sami uvařit a ti nejšikovnější si večeři třeba i uloví. „Včera jsme tady chytil cejna, byl menší a krásný,“ doplnil jeden z návštěvníků kempu. Ti, kdo chtějí být takzvaně ve svém, mohou do kempu přijet karavanem či obytným vozem. Poplatek za denní parkování vyjde zhruba na 300 korun.

Lidé vyrážejí samozřejmě také na dovolenou k moři. Tam nicméně zaplatí minimálně 12 tisíc na osobu v režimu all inclusive. „V letošním roce byl obrovský zájem o předprodej zájezdů na léto. Nejvíce se prodávalo Řecko, Turecko, Egypt, Tunisko a Španělsko,“ informoval mluvčí CK Exim Tours Petr Kostka. „Na červen a červenec registrujeme už jen zhruba třetinu volných kapacit. Což je nezvyklé, protože zatím je konec května,“ doplnil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Tagy: