V českém Výsluní se pět týdnů bojovalo o židovské zlato. Je z toho nejsledovanější film na Netflixu

Nejsledovanějším filmem na Netflixu je nyní celosvětově podle webu Flixpatrol německý snímek Krev a zlato, který se loni točil v Česku. Akční podívaná, v níž v zapadlé vesničce hledají nacisté zlato, vznikala skoro celá ve městě Výsluní v Ústeckém kraji. Štáb plný místních profesionálů v Česku utratil 170 milionů korun.

Je těsně před koncem 2. světové války a do zapadlého německého městečka jménem Sonneberg přijíždí nacistický oddíl se znetvořeným důstojníkem, který hledá ukradené židovské zlato. Někteří z místních s ním ale měli už své plány. V krvavě brakové variaci na spaghetti westerny se vojákům v několika krkolomných přestřelkách postaví dezertér s farmářkou, kteří se s nimi mimo jiné střetnou v místním kostele. Tato lokace byla prý pro filmaře zásadní.

„Nejsložitější bylo nalézt hlavni lokaci filmu, vesnici s kostelem,“ vzpomíná na natáčení pro ČT24 Pavel Müller ze společnosti Sirena Film, která v Česku zajišťovala servis pro Netflix a režiséra Petera Thorwartha. Zásadní bylo, aby zmíněný kostel měl interiér i věž, kde se dá točit – ačkoliv ve finálním snímku je stavba pomocí digitálních efektů takřka zničena. Dobový příběh bylo nutné umístit i do okolních ulic, aby se štáb nemusel příliš přesouvat.

„Byli jsme rádi, že jsme skoro vše potřebné pro tento hlavní motiv projektu našli ve městě Výsluní na náhorní planině Krušných hor. Místní nám vyšli vstříc a mohli jsme velkou část natáčení, pět týdnů, realizovat tam, za což jim znovu děkujeme. Měl jsem také radost, že Výsluní si ve filmu ponechalo své skutečné jméno v německé variantě Sonnenberg. Třeba to přispěje k větší návštěvnosti a sekundárním benefitům pro místní,“ míní Müller.

Proč Němci točí v Česku

V Česku měl štáb od loňského března do května 47 natáčecích dnů, pohyboval se ještě na místech jako Točník, Údolí ticha, Králův Dvůr, Nižbor, Líšná, či Křivoklát. Útrata v Česku byla podle producenta asi 170 milionů korun a v titulcích snímku najdete skoro samé Čechy včetně účasti na klíčových pozicích jako kamera, art department, kostýmy, masky, kaskadéři, speciální efekty, produkce, grip či světla. Kromě producentky Kristíny Hejdukové se na natáčení podílela kostymérka Simona Rybáková, maskérka Andrea McDonald či na Oscara nominovaný zvukař Viktor Prášil.

Ten se nominace dočkal za jiný v Česku natáčený snímek, Na západní frontě klid. Ač jde o podobnou dobovou podívanou s náročnou akcí, podle Müllera nejde příliš oba filmy srovnávat. „Na západní frontě klid byl rozsahem a komplexností mnohem náročnější projekt, víceméně ve všech aspektech. Mnohem více davových scén, vetší počet lokací, a i co se týče technické náročnosti natáčení bojových scén,“ vypočítává muž, jehož kolegyně a partnerka ve společnosti – Hejduková – pro režiséra Thorwartha v Česku zajišťovala natáčení hororu Krvavě rudé nebe, rovněž pod hlavičkou Netflixu.

„Je to asi mix důvodů,“ odpovídá Müller na otázku, co Němce přitahuje na natáčení v Česku. Podle něj je země díky pobídkám ekonomicky zajímavá, má špičkové profesionály a dobré lokace, kdy Česko a Morava dokáží pokrýt širokou paletu motivů. „Nelze také nezmínit oblíbenost Prahy pro dlouhodobější pobyt zahraničních tvůrců, a blízkost k Německu, které umožňuje trávit aspoň víkendy doma preferovanými a ekologicky přijatelnějšími vlakovými spojeními,“ dodává producent.

V centru Prahy se nyní natáčí druhá série seriálu Interview s upírem, v ateliérech potom třetí řada seriálu Kolo času a třetí řada seriálu Nadace, všechno projekty pro různé streamovací platformy. Tříměsíční natáčení hororu Nosferatu režiséra Roberta Eggerse, které bylo zatím největším letošním filmovým projektem v Česku, nedávno skončilo. V červnu bude mít také na platformě Netflix premiéru pokračování akčního thrilleru Vyproštění, které v českých lokacích natáčel herec Chris Hemsworth.