Vláda chce hledat více pracovníků na Filipínách a v Mongolsku

foto Stavba, dělník - ilustrační foto.

Praha - Kvůli válce na Ukrajině vláda opět připravuje změny v kvótách pro nabírání žádostí o zaměstnanecké karty. Místo na Ukrajině chce nabídnout práci více lidem s nízkou a střední kvalifikací na zastupitelských úřadech v Manile na Filipínách a v Ulánbátaru v Mongolsku. Na Filipínách bude poptávat o 3000 lidí více proti nynějším 2500 ročně, v Mongolsku nabídne o 2000 karet víc namísto současných 1230. Protože vláda objem pracovní migrace ze třetích zemí nezamýšlí navyšovat, současně sníží kvóty pro zastupitelský úřad ve Lvově na Ukrajině, a to z nynějších 38.000 na 33.000. Počítá s tím návrh ministerstva vnitra, který by během června měla projednat vláda. Dokument zmiňuje také plán umožnit firmě Škoda Transportation získat jednorázově 300 kvalifikovaných zaměstnanců z Indonésie, primárně svářečů, elektrikářů a zámečníků pro výrobu vagonů. Stálá kvóta v Jakartě počítá se 130 vydanými kartami ročně.

Část kvóty určené pro zaměstnávání Ukrajinců vláda přesměrovala do dalších zemí už loni v září. Kvóty k zaměstnávání kvalifikovaných cizinců ze států mimo EU se zavedly od září 2019. Maximální počty žádostí, které mohou přijmout zastupitelské úřady v jednotlivých zemích, stanovuje vláda v nařízení. Po čase je pak přehodnocuje. Zaměstnavatelé si na nedostatek pracovníků opakovaně stěžují a žádají síly ze zahraničí. Usilují také o zrychlení a zjednodušení procesu.

Návrh změn, který mohou instituce připomínkovat do poloviny příštího týdne, počítá také se zrušením kvóty pro náběr žádostí o vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem podnikání na zastupitelských úřadech v Jekatěrinburgu a v Sankt Petěrburgu v Rusku (ve výši 50 žádostí ročně na každém úřadu), a to kvůli ukončení činnosti obou úřadů.

Ministerstvo vnitra v materiálu také upozorňuje, že k udělování karet je třeba zachovat pracovní místa na jednotlivých zastupitelských úřadech, přičemž prodloužení jejich fungování bylo uděleno pouze do konce prosince letošního roku. Jedná se o 11 tabulkových míst na zastupitelských úřadech a ministerstvu zahraničních věcí a 97 tabulkových míst na ministerstvu vnitra. Ministerstvo práce a sociálních věcí současně žádá o opětovné přidělení sedmi služebních míst u Státního úřadu inspekce práce. Pro všechna tato místa úřad žádá o prodloužení do konce roku 2028.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 1°C

Celá předpověď