Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin jako téma voleb i budoucnosti a Rusko bez burzy. Týden v kryptu #34

Tomáš Krause
Tomáš Krause
3. 6. 2023

Jak vidí bitcoin kandidáti na prezidenta USA? Úřadům na Bali se nelíbí turisté platící kryptem, Rusko ruší plány na vlastní burzu, Kanada burzy vyhání a Afrika vidí v bitcoinu obrovskou příležitost. Cesta kolem světa v dalším #TýdnuVKryptu.

Bitcoin jako téma voleb i budoucnosti a Rusko bez burzy. Týden v kryptu #34
Podle Donalda Truma vypadá bitcoin jako podvod. (ilustrační foto) / Zdroj: cryptostock / Shutterstock.com

Postoj kandidátů na prezidenta USA ke kryptu

Co si o kryptoměnách myslí kandidáti, kteří budou příští rok soupeřit o post prezidenta Spojených států?

Joe Biden: Žádná zásadní hodnota

Postoj současného šéfa Bílého domu ke kryptoměnám asi nejlíp vystihuje jeho prezidentská zpráva o ekonomice z letošního roku, která vůbec poprvé obsahovala kapitolu věnovanou kryptoměnám. Cílem kapitoly bylo vyvrátit „domnělou přitažlivost kryptoaktiv“. Tvrdí se v ní, že krypto nepřináší proklamované výhody, a že „mnohé z nich nemají žádnou fundamentální hodnotu“. Což je mimochodem pravda, protože 99 % kryptoměn je fakticky k ničemu. Biden také vyzval k zavedení 30% daně ze spotřeby elektřiny při těžbě kryptoměn.

Donald Trump: Nejsem fanouškem bitcoinu

Bývalý prezident, z něhož se stal prodejce NFT, řekl, že Bitcoin „prostě vypadá jako podvod“ a nelíbí se mu, „protože je to další měna, která konkuruje dolaru“.

Ron DeSantis: Každý má právo dělat bitcoin

Trumpův hlavní vyzyvatel z Republikánské strany Ron DeSantis během zahájení své kampaně řekl: „Máte plné právo dělat bitcoin“ a „chránil bych právo dělat věci jako je bitcoin“. Jeho návrh rozpočtu na roky 2022 až 2023 pro stát Florida navrhuje, aby vláda umožnila podnikům platit státní poplatky pomocí kryptoměn.

Kdy se kryptoměny stanou tématem i v českých volbách?

Vivek Ramaswamy: Bitcoin by neměl být regulován jako cenný papír

Zakladatel farmaceutické firmy Vivek Ramaswamy je také pro krypto. V polovině května na twitteru napsal: „Bitcoin by neměl být regulovaný jako cenný papír“. Na konferenci Bitcoin 2023 pak oznámil, že bude přijímat dary na kampaň v bitcoinech.

Robert F. Kennedy Jr.: Hlavní motor inovací

Na stejné konferenci jako Ramaswamy ve svém projevu Kennedy řekl, že „krypto technologie jsou hlavním motorem inovací“ a bitcoin označil za „symbol demokracie a svobody“. Kennedy byl prvním prezidentským kandidátem, který začal přijímat bitcoiny jako dary na kampaň. Bidenem navrhovanou 30% daň z energie krypto těžařů označil za „špatný nápad“.

Osobně jsem zvědav, v jakých volbách v Česku se bitcoin stane poprvé významnějším tématem. Co myslíte?

Bali zakazuje platby kryptem

Vláda na Bali zakročí proti zahraničním turistům, kteří používají kryptoměny jako platební prostředek. Místním médiím to koncem května řekl guvernér Bali Wayan Koster: „Tvrdě zakročíme proti zahraničním turistům, kteří se chovají nevhodně, vykonávají činnosti, které nejsou povoleny v jejich vízech, používají kryptoměny jako platební prostředek a porušují další ustanovení.“

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Koster dál vyjmenoval přísné tresty, které za porušení zákonů hrozí, čímž v podstatě zařadil používání kryptoměn do stejné kategorie jako drogy. „Přísná opatření zahrnují deportace, finanční sankce, trestní postihy, uzavření obchodních prostor a dalších tvrdé sankce.“

Objevilo se také varování pro směnárny – ti, kteří působí bez povolení centrální banky, mohou být potrestáni odnětím svobody a pokutou až 1,4 milionu dolarů (přes 30 milionů korun).

Před pandemií covid-19 v roce 2020 se Bali těšilo z víc než šesti milionů zahraničních turistů a mnozí z nich používali kryptoměny k placení hotelů, restaurací i nákupů. Po tomto vývoji si pravděpodobně návštěvu Bali hodně z nich rozmyslí.

Rusko ruší plány na vybudování národní krypto burzy

Rusko loni oznamovalo plány na vlastní krypto burzu a nyní je zastavilo. Místo vlastní burzy se ruská vláda hodlá zaměřit na regulaci soukromého sektoru. Podle šéfa Státní dumy Anatolije Aksakova je lepší vytvořit právní a regulační rámec pro kryptoburzy, které v zemi působí, než používat jednu centralizovanou strukturu. A ačkoliv to může vypadat, že s Ruskem se nikdo nebaví a tudíž jsou tamní regulace každému fuk, opak je pravdou a do Ruska se potichu vrátila třeba burza Binance

Navzdory dřívějším tvrzením Vladimira Putina o podpoře decentralizace bylo zřejmé, že ministerstvo financí je od počátku spíš odpůrcem kryptoměn a podle ředitele odboru finanční politiky tohoto ministerstva Ivana Chebeskova je spíš potřeba řešit problémy s nelegální těžbou, protože Rusko má jeden z nejvyšších podílů nelegální těžby kryptoměn pomocí kradené elektřiny. Což tak nějak k Rusku sedí.

Burza Bybit končí v Kanadě

Burza Bybit se připojuje k rostoucí řadě kryptofirem, které Kanadu opustily nebo opustí. Její odchod následuje po představení nových nařízení kanadských komise pro cenné papíry (CSA), která kladou na burzy požadavky, které nechtějí nebo nemohou dodržovat.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Nové předpisy mimo jiné neumožňují kryptoburzám zalistovávat stablecoiny, protože je regulátor považuje za cenné papíry. Přitom obchodní páry se stablecoiny jsou v podstatě to nejzajímavější pro každou burzu.

Burzám, které se nedokáží pravidlům přizpůsobit do 30 dnů, bylo úřady doporučeno, aby kanadské klienty přestaly obsluhovat. Od středy tak Bybit nepřijímá nové kanadské rezidenty a obchodníci musí uzavřít své maržové pozice do 30. září, aby se vyhnuli automatické likvidaci. Do 31. července také Bybit v Kanadě zastaví vklady a výběry fiat měn.

Odchod je to asi docela bolestivý, protože podle údajů společností Statista patřily kanadské objemy obchodů s bitcoinem už v roce 2020 mezi deset největších na světě. Konkurenti Bybitu jako například Kraken, Gemini nebo Coinbase se zatím snaží kanadské licence získat a v zemi zůstat.

Bitcoin může podpořit tvorbu pracovních míst v Africe

Nezaměstnanost je jedním z největších problémů, kterým dnes Afrika čelí. Kontinent má nejmladší a nejrychleji rostoucí populaci na světě a podle studií OSN je každý desátý Afričan mladší 30 let. Proto je otevřený a globální finanční systém jako je bitcoin pro africké ekonomiky obzvlášť důležitý.

Bitcoin
Shutterstock

Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Debaty o zdanění kryptoměn patří ke každoročnímu evergreenu. Stále vyšší počet držitelů digitálních aktiv je však víc než kdy dřív posouvá do věcné a především i politické roviny. Je tedy na čase pravidla, jak se v Česku daní kryptoměny, změnit? A jak? Zeptali jsme se za vás expertů.

Podle článku může být bitcoin a další kryptoměny jedním z klíčů ke snížení nezaměstnanosti v Africe, protože umožňují přístup k odvětví, které v posledním desetiletí zaznamenalo nebývalý růst. A ačkoli je někdy Afrika bitcoinery z ostatních kontinentů přehlížena, ve skutečnosti má nejrychleji rostoucí míru přijetí bitcoinu na světě. A s rostoucím používáním bitcoinu na celém kontinentu roste poptávka po kvalifikovaných odbornících. 

Bitcoinový ekosystém nabízí nepřeberné množství pracovních příležitostí, které mohou africké mládeži umožnit přístup k dobře placené kariéře v rychle se rozvíjející digitální ekonomice.

Rychlovka na konec: Za týden touto dobou už bude v plném proudu bitcoinová událost roku v Česku – konference BTC Prague v Letňanech. Pokud ještě nemáte vstupenku, tak neváhejte, bude to určitě stát za to. A třeba tam potkáte i moji maličkost.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
18
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoindonald trumpinvesticekryptoměnyRuskoSpojené státy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo