V centru ruské pozornosti se ocitla Marjinka, její význam je sporný

foto Ruským ostřelováním zničené domy v ukrajinské obce Marjinka, 11. května 2023.

Kyjev/Washington - Na Ukrajině zůstává dobytí Doněcké a Luhanské oblasti hlavním cílem ruských sil, sdělil dnes generální štáb ukrajinské armády. Rusové podle něj v oblasti podnikají desítky útočných akcí. V ruském informačním prostoru se rozhořely rozepře ohledně toho, kdo si na ruské straně může připsat odpovědnost za úspěchy u Marjinky v Doněcké oblasti, přestože město ještě ruské síly nedobyly, upozornili analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW).

Marjinka se tak podle analytiků ocitla v centru debat místo Bachmutu, jiného města na Donbasu, o jehož dobytí se ruské síly snažily mnoho měsíců, než po mnoha peripetiích v květnu ohlásily, že se jim to podařilo. Bachmut přitom nemá velký strategický význam, Rusko ale potřebovalo ukázat, že se mu podařilo na Ukrajině v posledních měsících dosáhnout alespoň nějakých úspěchů, hodnotili ruskou snahu o dobytí města západní odborníci včetně například britského ministerstva obrany.

Stejně tak případné dobytí Marjinky, která měla před válkou asi 10.000 obyvatel, Rusku na bojišti žádnou taktickou výhodu podle ISW nepřinese. Kreml by se ho ale mohl pokusit využít v informačním prostoru ve svůj prospěch. Marjinka je skoro zcela zničená a nikdo z obyvatel v ní nezůstal. Ruské síly se o její dobytí snaží od začátku plnohodnotné invaze, v oblasti se jim ale podařilo za rok a čtvrt invaze postoupit zhruba o dva kilometry, podotkl ISW.

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že ofenzivu u Marjinky v Doněcké oblasti nyní vedou čečenské speciální jednotky rychlého nasazení Achmat. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že čečenské síly jsou spolu s žoldnéři ze soukromé Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny "jedněmi z hlavních hybných sil" ruské ofenzivy na Ukrajině.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď