Kramářova vila se otevřela návštěvníkům, prohlédnout si mohli interiéry i zahradu

Prohlídka Kramářovy vily v Praze (zdroj: ČT24)

Kramářova vila v pražských Letenských sadech se o sobotě otevřela návštěvníkům. Prohlédnout si mohli interiéry i zahradu s výhledem do údolí Vltavy. Budova rezidence českých premiérů v současnosti slouží k reprezentačním účelům a setkání převážně se zahraničními státníky. Jméno získala po předsedovi první československé vlády Karlu Kramářovi, který si ji nechal na staré baště postavit na začátku minulého století.

Až do poslední prohlídky v šestnáct hodin na vstup čekaly fronty. Letos se budova otevřela už o víkendu před dvěma týdny při festivalu Open House Praha, další prohlídky budou o státních svátcích 5. a 6. července a také 17. listopadu. Loni Kramářovu vilu v osmi termínech navštívilo téměř šest tisíc lidí.

Kramářova vila byla postavena podle projektu architekta Friedricha Ohmanna v letech 1911 až 1915 v novobarokním stylu doplněném secesními prvky. Budova o rozloze sedm set metrů čtverečních měla po své dostavbě 56 místností. Vedle soukromých ložnic a pracoven zde bylo několik jídelen, salonů, hal, hostinských pokojů a kulečníkový sál v ruském stylu.

Po smrti manželů Kramářových v roce 1938 objekt přešel do vlastnictví Společnosti dr. Karla Kramáře, která ho pronajala Národní galerii. Poté nemovitost převzalo Národní muzeum a v roce 1952 se dostala do správy Úřadu předsednictva vlády, které ji využívalo k reprezentačním účelům a ubytování státních návštěv. Jako rezidence českých premiérů vila slouží od roku 1998.