Osmietapový závod nevyšší kategorie UCI letos napíše svou 75. kapitolu. V přehledu vítězů najdeme řadu vítězů Tour de France. Anquetil, Merckx, Thévent, Hinault, Lemond, Indurain, Wiggins, Froome, Thomas, ti všichni směřovali k triumfu na Tour přes Dauphiné.

Poslední vítěz Staré dámy Jonas Vingegaard nikoli. Ten tady loni skončil druhý. Za kým? Týmovým kolegou Primožem Rogličem, s kterým společně mířili na Tour. Svůj triumf na tradiční generálce stvrdili v poslední etapě s dojezdem na těžký kopec, když přijeli do cíle ruku v ruce nikým neohrožováni.

Jonas se sem na rozdíl od Primože vrací i letos. Roglič už má jeden z hlavních vrcholů sezóny za sebou. Vždyť vyhrál Giro d´Italia. Vingegaard je tedy jasnou jedničkou Jumbo-Visma pro největší a nejslavnější cyklistický závod světa.

Podobný postup jako Vingegaard volí převážná část všech, kteří se chystají na Tour bojovat o pocty nejvyšší. Za přípravu může posloužit i Okolo Švýcarska, ale to startuje o týden později než Dauphiné, takže jeho nevýhodou je, že už je příliš blízko k Tour, která se rozjede 1. července.

Na Dauphiné tedy budeme moci prostřednictvím přenosů Eurosportu sledovat celou plejádu nejlepších cyklistů světa.

Jedničkou AG2R bude Ben O´Connor, loni třetí za dvojicí Jumbo-Visma. Bahrain sem posílá borce do těžkých kopců Mikela Landu a Jacka Haiga, Ineos Egana Bernala, Daniela Martíneze a Carlose Rodrígueze, Bora Jai Hindleye, Soudal Juliana Alaphilippa, Mauri Vansevenanta a Andreu Bagioliho, FDJ Davida Gaudua, Valentina Madouase a Lenny Martíneze, EF Education Richarda Carapaze a Estebana Chavese, Intermarché Louis Meintjese, Movistar Enrica Mase a Matteo Jorgensona, Trek-Segafredo Giulio Cicconeho, UAE Adama Yatese, Cofidis Guillaume Martina, DSM Oscara Onleye a Maxe Poola, Arkéa Clementa Champoussina atd. 

Společně se všemi World týmy tu budou i nejlepší ProTeams. Jedničkou TotalEnergies bude Pierre Latour, z Lotto to v kopcích umí Maxim Van Gils, z Uno-X bratři Johannessenové, Anthon Charmig i Torstein Traeen.

Žádná z etap není rovinatá. Při troše štěstí ale mohou svou šanci dostat i muži s rychlým závěrem v koncovce početnější skupiny. Mezi ně patří Dylan Groenewegen (Jayco), Sam Bennett a Danny van Poppel (oba Bora), Milan Menten (Lotto), Ethan Vernon (Soudal), Ethan Hayter (Ineos), Fred Wright (Bahrain) atd.

Skladba etap je vygradována tak, že úvodní tři etapy jsou profilově relativně méně náročné a první blok zakončí 31 km dlouhá zvlněná časovka. Etapa pátá bude ještě ve stylu předešlých, ale v závěrečných třech už výrazně přibude výškových metrů a cíl je umístěn vždy na konci kratšího či delšího stoupání. Přičemž s každou další etapou stoupá i obtížnost, takže královská je na programu jako poslední: na 153 km 4160 výškových metrů.

loading...

Favorité top deset? Kromě Jonase Vingegaarda abecedně také Richard Carapaz, Giulio Ciccone, David Gaudu, Jai Hindley, Daniel Felipe Martinez, Enric Mas, Mikel Landa, Ben O'Connor a Adam Yates. A co Egan Bernal, který postupně naznačuje návrat ke starým dobrým časům? Nebo mladá puška Max Poole, bude to na něj ještě příliš?

Však uvidíme. Zítra se začíná.