Exner o manželství pro všechny: Nebuďme periférií ruského stylu. Styďte se, soptili kolegové

Mimořádné jednání ve Sněmovně, 28. února 2023

Hádka ve Sněmovně kvůli interpelacím i manželství pro všechny

Poslanci se ve čtvrtek vrátili k debatě o sňatcích pro páry stejného pohlaví. Ty by měly narovnat práva gayů a leseb, kteří se doposud mohou jako partneři jen registrovat. Novela má řadu odpůrců a rozpory jsou i mezi koaličními politiky. O hádky a nálepkování tak nebyla ve Sněmovně nouze, a to i kvůli nepřítomnosti většiny ministrů.

„Fiala Petr – celý jednací den, zahraniční cesta. Bartoš Ivan – celý jednací den, zahraniční cesta. Stanjura Zbyněk...“ Hromadné omluvenky doprovodily čtvrteční schůzi Sněmovny, na které měli ministři odpovídat na otázky ostatních poslanců. Jenže odpovídat neměl kdo.

„Když máte přijít na interpelace, protože nám říkáte: ‚Máme interpelace, od čeho jsou interpelace, proč neinterpelujete?‘ My interpelujeme – tak na ně ani nepřijdete. Takže, prosím, nestěžujte si,“ vzkázala členům vlády místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová: Vláda od půlnoci začala obírat důchodce. Skuhrání opozice, usadil ji Kalousek

Do ministrů si rýpl i jejich stranický kolega, šéf poslanců ODS Marek Benda. „Já to nechci úplně hrotit. Souhlasím s tím, že není úplně správně, že tady nejsou ministři, i když většina z nich, včetně premiéra, jsou omluveni, protože jsou na zahraničních cestách,“ uvedl.

Nenálepkujte, zuřili poslanci

„Chápu, že se to občas stane, stávalo se to i za minulé vlády. Když se ale podíváme na odpolední část a účast ministrů na odpoledních interpelacích, tak si myslím, že opravdu došlo k velmi výrazné změně. Ministři tady jsou a odpovídají,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Poslanci se tak už během dopoledne mohli vrátit k debatě o sňatcích párů stejného pohlaví. I tady vyhrocená atmosféra pokračovala. „Buď chceme být svobodná západní Evropa, kde stejnopohlavní páry se mohou brát třeba i v kostele, anebo chceme být východní konzervativní periferie ruského stylu,“ prohlásil poslanec STAN Martin Exner.

To nadzvedlo z poslaneckých lavic odpůrce manželství pro všechny, a to i z řad pětikoalice „Tohle je překročení rubikonu, je to vydírání. Klasický útok na někoho, kdo má jiný názor. To znamená dáme mu nálepku – je provýchodní, proruský, protože má jiný názor,“ odmítal prohlášení Exnera poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL).

ČTĚTE TAKÉ: GLOSA: Debata o manželství pro všechny? Magnet na pitomé výroky. Nyní se vytáhl Exner

„Pane poslanče Exnere, takhle fakt ne. Styďte se a nenálepkujte,“ vzkázal poslanec Vojtěch Munzar (ODS). Milan Feranec (ANO) se ptal, zda „tohle je ta racionální debata“, a Renata Zajíčková (ODS) po Exnerovi požadovala omluvu. „Nemusíme se urážet, nálepky ničemu nepomáhají,“ dodal poslanec Jan Berki (SLK).

Předlohu umožňující stejnopohlavní sňatky se pokoušeli poslanci prosadit už za předchozí vlády. K závěrečnému hlasování se ale zákonodárci nikdy nedostali.

Tagy: