Cestujete vlaky Českých drah? Čeká tam na vás takovéto letní menu
Letní menu. Foto: České dráhy
Zajímavosti

ČR - Od posledního květnového dne si cestující v jídelních vozech ČD Restaurant mohou vybrat z nového menu. To připravil juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Kromě sezónní nabídky nechybí v menu ani oblíbené stálice, jako jsou svíčková nebo kuřecí řízek.

Pórková polévka, cuketové placky s uzeným sýrem, šťouchané brambory a nakládaná zelenina, španělský ptáček s jasmínovou rýží nebo koláč s rybízem a rebarborou, s mandlovou drobenkou, sypaný čokoládou. To jsou novinky, které cestujícím nabízí ČD Restaurant.

Letní nabídku ČD Restaurant pro vás opět připravil juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR, který se v těchto měsících intenzivně připravuje na světovou kuchařskou olympiádu IKA 2024 ve Stuttgartu. Při tvorbě nového menu mladí kuchaři využili letní suroviny a zajímavě je zkombinovali s již osvědčenými.

Kromě sezónních jídel si cestující mohou pochutnat i na stálé nabídce, jejíž ikonickou položkou je svíčková. Nejprodávanějším jídlem posledních let je pak další klasika, kuřecí řízek s bramborovým salátem. Již pátým rokem nabízí jídelní vozy ve spolupráci s pivovarem Chroust vlastní řemeslné pivo Union, které je u cestujících velmi oblíbené i díky etiketě s železničním motivem.

Letní menu

Pórková polévka

Typická letní kořenová zelenina, která zejména v podobě lehké polévky krásně osvěží.

Cuketové placky s uzeným sýrem, šťouchané brambory a nakládaná zelenina

Zajímavá alternativa tradičních bramborových placek, zde ještě dochucena uzeným sýrem a nechybí ani domácí nakládaný salátek.

Španělský ptáček s jasmínovou rýží

Španělský ptáček je oblíbené české jídlo, navzdory jménu recept nepochází ze Španělska. Název pokrmu pochází ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matka byla Marie Španělská, a proto na císařském dvoře vařili také španělští kuchaři. Ti také připravovali telecí závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu. Magdalena Dobromila Rettigová používala název španělské ptáčky pro závitek ze zeleného listu plněný vepřovou sekaninou. Později se pod stejným názvem uvádí závitek z telecího masa

Koláč s rybízem a rebarborou, s mandlovou drobenkou, sypaný čokoládou

Jaké ovoce máte spojené s českým létem? Mnozí si v dětství na zahradě u babičky oblíbili rybíz. Letní menu vám ho nabízí v lahodné kombinaci s rebarborou.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru