Oblíbené samosběry startují. Za jahody bez chemie zaplatíte o polovinu míň než v supermarketu

Samosběr jahod odstartoval.

Sezóna samosběrů jahod začala

Sezona jahod začíná a lidé se tak mohou těšit i na oblíbené samosběry. Ty nabízí prakticky poloviční ceny, než za které je možné jahody koupit v supermarketech.

S cukrem, v knedlících, salátu nebo v šampaňském – jahody chutnají na jakýkoli způsob a je jen málo lidí, kteří tímto ovocem pohrdnou. Milovníci jahod jásají, ta pravá sezóna právě začíná.

ČTĚTE TAKÉ: Nenápadné triky a výrazné zdražování v supermarketech. Co odhalují staré letáky obchodů?

Někteří zemědělci už odstartovali i oblíbené samosběry – například v Božicích na Znojemsku. Sběračům vyšlo krásné počasí a chuť jahod si pochvalovali. „Nasbírali jsme přes 30 kilo a jsme spokojení. Jsou velké a jsou šťavnaté,“ pochvalovala si zákaznice.

„Sbíralo se perfektně, však si máte jít sami nasbírat nějaký ten košík a ochutnat, jsou fakt výborné,“ přidal se další. „Přijeli jsme si posbírat jahody pro malého, aby měl nějaké zdravější ovoce. Chuťově jsou jiné než z obchodu,“ doplnila maminka.

Levnější než v supermarketech

Jahody ze samosběru jsou bez chemie a také o mnoho levnější než ty v obchodech. Přestože se vše zdražuje, například rodinná firma v Kupařovicích zvyšování cen neplánuje. „Cena bude 70 korun, loni to bylo stejné,“ potvrdil majitel ovocnářství Jaroslav Kovář.

V supermarketech přitom za kilo jahod zaplatíte téměř dvojnásobek. Reportérka CNN Prima NEWS je sehnala ve slevě – za kilo i tak ale zaplatila 130 korun. Navíc jde o jahody dovážené a tedy dozrávané po cestě, což se odrazí na chuti.

Letos začaly jahody dozrávat kvůli chladnému počasí o něco později. Na začátku sklizně prý bývají plody největší. Většina samosběrů zahájí sezonu příští týden a už za měsíc bude zase po jahodách.

Tagy: