Erdogan složil prezidentský slib na dalších pět let. Do Ankary dorazily desítky světových lídrů

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu složil v parlamentu přísahu na další období. Do Ankary kvůli tomu přijelo více než dvě desítky lídrů států a vlád, i šéf NATO Jens Stoltenberg, kteří by se měli odpoledne účastnit ceremonie v prezidentském paláci. Erdogan, který zemi vládne už dvacet let, má také oznámit složení své nové vlády.

Po přísaze před tureckými poslanci Erdogan zamířil do ankarského mauzolea prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka, který před sto lety založil Tureckou republiku a v zemi se těší velké vážnosti. Jeho portrét je nejen na tureckých bankovkách, kromě úředních budov visí i v mnoha domácnostech a za urážku jeho památky hrozí podle zvláštního zákona o zločinech proti Atatürkovi až tři roky vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Erdogan je jediný, na kom se Zelenskyj a Putin shodnou. Turecko z jejich války profituje

Devětašedesátiletý Erdogan, který je prezidentem od roku 2014 a předtím byl od roku 2003 premiérem, letos poprvé nevyhrál prezidentské volby už v prvním kole. O pokračování jeho funkčního období rozhodlo až druhé kolo 28. května, v němž dostal 52,2 procenta hlasů.

Ještě před prvním kolem ze 14. května některé průzkumy dávaly šanci kandidátovi opozice Kemalu Kilicdarogluovi. Mnozí se domnívali, že Erdoganovi uškodí špatná ekonomická situace, zejména růst cen, a že mu body ubere i podle některých špatně zvládnutá vládní pomoc po únorovém zemětřesení. Většina Turků ale podle analytiků opět dala přednost silnému vůdci před málo charismatickým demokratem, navzdory tomu, že Erdoganův režim potlačuje svobodu slova a zavírá do vězení své kritiky.

Tagy: