Trenér Miške o Muchové: Sázím na její herní inteligenci, při učení novinek vždy ožije

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Při své první štaci u Karolíny Muchové ji slovenský trenér Emil Miške dotáhl ze třetí stovky na 21. místo žebříčku, k první trofeji z okruhu WTA a také do čtvrtfinále Wimbledonu 2019. Po odmlce necelých tří let je Miške zpět jako hlavní trenér šikovné Češky, která svými tenisovými schopnostmi okouzluje Paříž. Na antukovém grandslamu postoupila poprvé v kariéře už do osmifinále. „Koučovat takovou hráčku ani není práce, je to potěšení. Nedokážu si představit, co by mě více bavilo,“ řekl českým novinářům spokojený Miške.

Pařížská mise Karolíny Muchové zatím běží podle ideálního scénáře. Šestadvacetiletá Češka skolila v prvním kole světovou osmičku Mariu Sakkariovou (7:6, 7:5), ve druhé rundě ustála třísetovou bitvu s někdejší semifinalistkou turnaje Nadiou Podoroskou (6:3, 0:6, 6:3) a v pátečním souboji o osmifinále nedala šanci nepříjemné Irině-Camelii Beguové (6:3, 6:2).

„Každou soupeřku měla velmi těžkou. Obával jsem se hlavně Podoroské, protože je to čistokrevná antukářka a skvělá hráčka,“ uvedl trenér Emil Miške. „Pro Karolínu to byla zatím nejlépe hrající soupeřka na turnaji. A je skvělé, že dokázala porazit čistokrevné antukářky, jako jsou Sakkariová i Beguová, ve dvou setech. Ušetřila tím sílu a energii, což je pro ni fantastické.“

Miške, jenž se nadále věnuje i projektu Hrajme tenis Slovensko, označuje práci s Muchovou jako potěšení. Důležité je, že mimořádně nadaná hráčka podle něj za poslední léta výrazně tenisově vyspěla. Za to přiznal zásluhy i předchozímu trenérovi Muchové Davidovi Kotyzovi.

„Kája už rozumí tenisu mnohem více. Její tenisové DNA je v tom, že je mimořádně nevyzpytatelná a velmi kreativní. Vždy jsem sázel na její herní inteligenci a schopnost rozhodnout se pro správné řešení,“ vysvětlil svůj přístup zkušený trenér.

Výkon proti Beguové se blížil maximu

Miške ve schopnosti své svěřenkyně stoprocentně věří, a přestože Muchová už od začátku své profesionální kariéry disponuje velmi širokým arsenálem zbraní, snaží se její hru ještě více rozvinout.

„Ona se moc ráda učí nové věci, což je fantazie. Hned při tom ožije. Vždy za ní můžu přijít s něčím novým, její všestrannost stále vylepšujeme,“ libuje si Miške, kterého pařížské výkony Muchové rozhodně nezaskočily.

„Vím, jak jsme pracovali a jak se Kája týden od týdne zlepšovala, takže mě ani tak nepřekvapilo, že se dostala do druhého týdne turnaje. V pátek už se její výkon velmi blížil maximu,“ pochválil svou svěřenkyni.

Další překážkou pro Muchovou bude v nedělním osmifinále šťastná poražená z kvalifikace Elina Avanesjanová (134.). Utkání se uskuteční jako druhé v pořadí na kurtu Suzanne Lenglenové, tedy přibližně od 13 hodin. Ačkoliv se zdá být los velmi přívětivý, trenér české hráčky si dává pozor na podcenění neznámé soupeřky.

„Kája musí najít účinnou zbraň, to je celé. Jsem přesvědčený o tom, že když bude hrát svou nejpřirozenější hru, má velkou šanci porazit každého,“ dodal před druhým týdnem turnaje Miške.


Galerie