Dnes byla na programu etapa z Welsu na sever směrem k českým hranicím s cílem v Bad Leonfeldenu. Měřila 156 km a oproti té včerejší, kdy do cíle dorazila pospolu osmdesátka závodníků, přitlačila na výškové metry: oproti včerejším 1900 jich bylo o 700 víc. Po úvodních 35 rovinatých kilometrech se najelo do středně náročných kopců. Tři nejtěžší byly vymezeny jako vrchařské prémie. Dlouhé byly od 3,5 do 5 km s průměrným sklonem od 6,1 do 6,7 % a s maximy 12 - 13 %.

V pozici lídra nastupoval do etapy Timo Kielich z Alpecin DT, časové rozdíly však byly stále nevelké, a s ohledem na mimořádně obtížný závěr nedělní etapy ne až tak podstatné. Bodovací soutěž vedl vítěz prologu Lander Loockx a vrchaře Dan Soete (oba Deschacht), třetí v prologu, který body nasbíral z úniku ve včerejší etapě, mladíky vedl Alberto Bruttomesso (Friuli) a týmy belgický cyklokrosový Deschacht.

Jezdci ATT Investments ani Michael Kukrle (Felbermayr) se v popředí výsledkové listiny průběžné klasifikace ani doprovodných soutěží nenacházeli, což zatím ale nebyl důvod k nějaké panice. Všichni tuší, že to nejpodstatnější přijde v poslední etapě zakončené 10km výjezdem, takže favoritům celkového pořadí zatím šlo hlavně o to nic podstatného neztratit. Platilo to jak o Jakubu Otrubovi na průběžném 50. místě, tak Ricardo Zoidlovi (Felbermayr) na 54., Óscaru Cabedovi (Vorarlberg) na 58. či Jonasu Rappovi (Hrinkow) na 61. místě.

(Zleva) Kielich, Loockx, Soete, Bruttomesso a Federspiel (průběžně nejlepší domácí jezdec)

V úvodu odjela trojice. Sjeta byla dost brzo, kolem 50 km do cíle. Takže byl ještě prostor na další ataky. Jedním z úspěšnějších byl únik dvojice Michael Kukrle a Tristan Saunders z týmu BridgeLane. Alpecin měl ale všechno pod kontrolou. Jednak chránili svého žluťáka a jednak cítili šanci na double. Takže necelých 10 km před cílem zhasli i šance Michaela.

To už se jelo do posledního kopce a začalo se závodit s maximálním úsilím. Peloton se potrhal na spoustu menších skupin. Před sjezdem k cíli se na čele vytvořila pětičlenná skupina, kde byl muž ve žlutém s jedním ze svých pomocníků a k naší velké radosti i Jakub Otruba! Tahle pětice odolala pronásledovatelům, kteří se nakonec posjížděli do početnější skupiny, až na cílovou čáru. 

O vítězství Timo Kielicha nebylo pochyb, ale druhé místo patřilo Jakubu Otrubovi! Mimořádně důležité vteřinky i sebevědomí před zítřejší rozhodující etapou.

Jakub se po dnešku posunul na průběžné 3. místo. Zítřejší etapa končí opravdu mimořádně náročným stoupáním určeným typickým vrchařům. Kuba je v kopcích hodně dobrý, ale sedí mu spíše pozvolnější do tahu. Takže uvidíme, jak mu to zítra sedne a vyjde.

"Etapa byla zvlněná, nebyl tam nějaký delší kopec. Rozhodlo se deset kilometrů před cílem, kde byl necelé dva kilometry dlouhý kopec, po němž následoval hodně technický sjezd, v němž jsme se oddělili v pěti lidech a podařilo se dojet až do cíle. S druhým místem jsem hodně spokojený. Zítřejší etapa bude úplně jiná. Dlouhé a prudké stoupání na závěr, což není úplně moje parketa. Ale určitě se pokusím o co nejlepší výsledek, první desítka i pětka jsou reálné a pochopitelně cílem je vyhrát," komentoval dnešní etapu a výhledy do té zítřejší Jakub Otruba.

"Cílem dnešní etapy bylo především pohlídat, aby neodjela nějaká větší skupina, která by nám nevyhovovala. A aby Jakub coby lídr před zítřejší etapou neztratil. Nejenže se to povedlo, ale ještě z toho bylo výborné druhé místo jako bonus. Zítra to bude ale hodně těžké, samozřejmě jedeme na co nejlepší výsledek," řekl k etapě Petr Kaltofen.

Matúš Štoček přijel v druhé skupině pár vteřin za prvními závodníky, společně s většinou favoritů na celkové pořadí, a průběžně mu patří 12. příčka.